Περιγραφή Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές αρχές και στις εφαρμογές της θεωρίας παιγνίων με ένα τρόπο που θα καλύπτει και την λεπτομέρεια αλλά και τις εφαρμογές της σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Για να το πετύχουμε αυτό ξεκινάμε με μία απλή περιγραφή της θεωρίας της ορθολογικής συμπεριφοράς υπό συνθήκες βεβαιότητας, αβεβαιότητας και διαχρονικής επιλογής. Στην συνέχεια παρουσιάζονται βασικές έννοιες των στατικών και δυναμικών παιγνίων με πλήρη πληροφόρηση έτσι ώστε με τις εφαρμογές τους να κατανοήσουμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε την επιλογή υπό συνθήκες αλληλεξάρτησης σε μία λογική δομή λήψης αποφάσεων. Μία ιδιαίτερη έμφαση θα δωθεί σε θέματα στρατηγικής διαπραγμάτευσης με την ολοκλήρωση των παραδειγμάτων τέλειας πληροφόρησης.
Τέλος και στον βαθμό που η διαχείριση του χρόνου θα μας το επιτρέπει θα αναλυθούν εφαρμογές της προέκτασης της θεωρίας παιγνίων υπό συνθήκες ατελούς πληροφόρησης έτσι ώστε εισαγωγικά ο φοιτητής να αντιληφθεί πως λειτουργούμε στην επιλογή όταν η στρατηγική συμπεριφορά των ατόμων διαφοροποιείται με την στρατηγική διαχείριση εκ μέρους των ανάλογα με την εκταση της πληροφόρησης που διαθέτουν.
Υπό τη μορφή θεματικών ενοτήτων αφού καλυφθεί η θεωρία της επιλογής στοχεύουμε να καλύψουμε :
1. Εισαγωγικά
. παίγνια με καθαρές στρατηγικές και κανονική μορφή, παρουσίαση των παιγνίων υπό μορφή πινάκων, η έννοια της λύσης αυτών
2. ορθολογικότητα και Κοινή γνώση
. επικυριαρχία στις καθαρές στρατηγικές, απαλοιφή των αυστηρά επικυριαρχούμενων στρατηγικών, πεποιθήσεις και ορθολογισμοποιημένη συμπεριφορά, αξιολόγηση αυτής.
3. Ισορροπία κατά Nash
. Σε καθαρές στρατηγικές, κλασσικές εφαρμογές.
4. Μικτές στρατηγικές
. Στρατηγικές, πεποιθήσεις και προσδοκόμενο αποτέλεσμα, μικτές σταρτηγικές και ισορροπία κατά Nash
5. Εισαγωγή στα δυναμικά παίγνια με πλήρη πληροφόρηση
. Το δένδρο της επιλογής, τέλεια και ατελής πληροφόρηση, Nash και διαδρομές που επιλέγουμε
6. Αξιοπιστία και Ορθολογικότητα σε στάδια
. Επαγωγή, Ισορροπία κατά Nash στο τέλειο υποπαίγνιο (Subgameperfect Nash Equilibrium)
7. Επαναλαμβανόμενα Παίγνια
. Αφανής συνεργασία, φήμη και αξιοπιστία, περίπου τα παντα ισχύουν, στρατηγική διαπραγμάτευση.
Ως βασικά συγράμματα θα χρησιμοποιηθούν των :
Γ. Βαρουφάκης : θεωρία παγνίων Gutenberg 2007
Steven Tabelis : Game Theory an Introduction Princeton U.press 2013.
Οι παραδόσεις του μαθήματος του διδάσκοντος στα ελληνικά καθώς και οι σημειώσεις του καθ. του ΜΙΤ Muhamet Yildiz στα αγγλικα΄θα ανεβαίνουν ανάλογα με την εξέλιξη των παραδόσεων.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...-
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 - 1:16 μ.μ.
-
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 - 11:59 π.μ.