Περιγραφή Μαθήματος
Μέχρι σήμερα η Βιοηθική έχει λάβει ποικίλους ορισμούς, στο πλαίσιο των οποίων το αντικείμενό της ενίοτε συνδέεται πολύ στενά με αυτό της Ιατρικής Ηθικής – είτε επειδή η Βιοηθική γίνεται αντιληπτή ως απότοκο αυτής, είτε επειδή θεωρείται απολύτως συναφής κλάδος. Ορισμένες φορές, πάλι, τα όρια του αντικειμένου της Βιοηθικής διευρύνονται τόσο, ώστε να συμπεριλαμβάνουν οικολογικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα που σχε τίζονται με την επιβίωση του είδους μας. Άλλοτε τα όρια της Βιοηθικής γίνονται αντιληπτά ως στενότερα, ούτως ώστε να διαλαμβάνουν μόνον ζητήματα που άπτονται της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλες οι προσεγγίσεις συντείνουν στα εξής: [α] η Βιοηθική είναι διεπιστημονικός κλάδος και αποτελεί σημείο συνάντησης επιστημών όπως η Ηθική, η Νομική Επιστήμη, η Βιολογία, η Ιατρική, η Γενετική, η Βιοϊατρική, κ.ά., [β] η πρωτοκαθεδρία – ως εκ της φύσεως του αντικειμένου – ανήκει στην Ηθική, [γ] η ανάγκη ενασχόλησης με την Βιοηθική έχει επιβληθεί από τις αλματώδεις εξελίξεις στον χώρο των καλουμένων επιστημών της ζωής, [δ] αντικείμενο ενασχόλησης της Βιοηθικής είναι τα ηθικά προβλήματα που αναφύονται από τις εξελίξεις στον χώρο των εν λόγω επιστημών, δηλαδή της ιατρικής επιστήμης, της βιολογίας και της γενετικής μηχανικής, και αφορούν τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών στον άνθρωπο από ηθική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική και νομική σκοπιά, [ε] σκοπός της Βιοηθικής είναι η διευθέτηση των εν λόγω ηθικών προβληματισμών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αφ’ ενός να περιορισθούν οι υπαρκτοί ή ενδεχόμενοι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις εν λόγω εξελίξεις για την αξιοπρέπεια, την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου, και αφ’ ετέρου να μην παρεμποδισθεί η παραγωγή νέας γνώσης και οι ευεργετικές εφαρμογές αυτής προς όφελος του ανθρώπου.
-
Προτεινόμενα συγγράμματα
- Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Κλωνοποίηση και Βιοηθική: Κλωνοποίηση Ανθρώπων και Δικαιώματα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2013). Κωδικός Ευδόξου: 33114217.
- Onora O'Neill, Αυτονομία και Εμπιστοσύνη στην Βιοηθική, μετάφραση Θ. Δρίτσας, επιμέλεια Α. Χατζημωυσής (Αθήνα: Αρσενίδη, 2010). Κωδικός Ευδόξου: 13256096.
- Tessa Chellouce και Geoffrey Brahmer, Βιοηθική και Ολοκαύτωμα, μετάφραση Δέσποινα Βερτζάγια (Αθήνα: The NKUA Applied Philosophy Reserach Lab Press, 2022). Doi: https://doi.org/10.12681/aprlp.90.
Διδάσκοντες
Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης
E-mail: eprotopa@philosophy.uoa.gr
Tel.: +30 2107277574
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...-
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 - 9:35 π.μ.
-
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 - 10:51 π.μ.
-
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 - 3:37 μ.μ.