Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

IA 44 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Γ' (Αρχαιολογία και τέχνη της μεταβυζαντινής περιόδου, 1453-1830)

(ARCH313) -  Βικτώρια Κεπετζή

Περιγραφή Μαθήματος

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αρχαιολογία και η τέχνη της περιόδου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από τα μνημεία του ελλαδικού χώρου κυρίως, αλλά και των μεγάλων κέντρων του ελληνισμού της εποχής. Μετά από μια εισαγωγή στα γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, εξετάζονται κατ’ αρχάς οι μεγάλες πόλεις και οι μικρότεροι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στις τουρκοκρατούμενες και τις βενετοκρατούμενες περιοχές, με έμφαση στην πολεοδομική οργάνωσή τους και το οδικό δίκτυο που εξασφάλιζε τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ακολουθεί το κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής, το οποίο διαιρείται σε πέντε ενότητες: α) οχυρωματική, β) αρχιτεκτονική των κατοικιών, γ) ναοδομία, δ) μοναστηριακή αρχιτεκτονική, ε) οθωμανική αρχιτεκτονική. Σε κάθε ενότητα αναλύονται τα κύρια χαρακτηριστικά των αντίστοιχων κατηγοριών μνημείων, μέσα από τα σημαντικότερα δείγματά τους. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά την καλλιτεχνική παραγωγή της περιόδου, με αφετηρία τη γλυπτική σε λίθο και σε ξύλο, που συνδέεται κυρίως με την αρχιτεκτονική, και προχωρώντας κατόπιν στην τοιχογραφία, την πιο χαρακτηριστική έκφραση της μεταβυζαντινής τέχνης. Η προσοχή επικεντρώνεται στις δύο κύριες σχολές ζωγραφικήςτου 16ου αιώνα και κατόπιν γίνεται μία επισκόπηση της εξέλιξης της τέχνης αυτής ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Το τελευταίο κεφάλαιο εξετάζει στα βασικά τους χαρακτηριστικά τα κύρια πεδία της μεταβυζαντινής μικροτεχνίας: α) ζωγραφική φορητών εικόνων, β) χρυσοκεντητική, γ) αργυροχρυσοχοΐα και δ) κεραμεική.

Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση μιας συνολικής εικόνας της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής παραγωγής της μεταβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, ενταγμένης μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής. Η θέση και ο ρόλος των τεχνιτών, των παραγγελιοδοτών και των δωρητών στην παραγωγή αυτή, η ανθεκτικότητα της βυζαντινής παράδοσης, οι επιδράσεις από τη δυτική και την οθωμανική τέχνη είναι θέματα στα οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία.

Για την καλύτερη γνωριμία και κατανόηση του αντικειμένου, προβλέπονται επισκέψεις στο Μουσείο του Τομέα, σε Μουσεία και Συλλογές της Αθήνας και σε μεταβυζαντινά μνημεία της Αττικής και εφόσον υπάρξει δυνατότητα της Πελοποννήσου.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011