Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Πρωτοβυζαντινή Αρχαιολογία

(ΙΑ13) -  Κωνσταντίνος Ράπτης

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι: (1) Η γνωριμία των φοιτητών/τριων με την (πρωτο)βυζαντινή αρχαιολογία σε όλες τις εκφάνσεις της από τις πρώτες απόπειρες μελέτης της χριστιανικής τέχνης κατά τον 19ο και τον πρώιμο 20ο αι. έως τις σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις και πρακτικές. (2) Η κατανόηση (α) των βασικών αρχών και όρων του επιστημονικού κλάδου της (πρωτο)βυζαντινής αρχαιολογίας, καθώς και (β) της μεθοδολογίας προσέγγισης των (πρωτο)βυζαντινών καταλοίπων. (3) Η μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών (α) της πρωτοβυζαντινής πολεοδομίας, (β) της κοσμικής και (γ) της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, (δ) της ζωγραφικής (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες), (ε) της γλυπτικής με έμφαση στην αρχιτεκτονική γλυπτική, και (στ) της μικροτεχνίας με έμφαση στην κεραμική. (4) Η εξοικίωση των φοιτητών/τριών με την ορολογία των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Χρονικό πλαίσιο του μαθήματος είναι η περίοδος από τη μονοκρατορία του Κωνσταντίνου Α΄(324-337) έως την βασιλεία του Ηρακλέιου (610-641), Ωστόσο κατά περίπτωση γίνονται αναφορές σε παραδείγματα από την περίοδο του Διοκλητιανού (285-305) έως την πρώτη περίοδο βασιλείας του Ιουστινιανού Β΄ (685-695, 705-711) στα τέλη του 7ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία συντελέιται οριστικά η μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στον πρώιμο μεσαίωνα. 

Χωρικό πλαίσιο του μαθήματος είναι τα μεταβλητά ανά περιόδους όρια της ρωμαϊκής και -μετά την περίοδο βασιλείας του Θεοδοσίου Α΄(379-395)- της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Στη μελέτη παραδειγμάτων, όπου υπάρχει δυνατότητα, δίνεται έμφαση σε μνημεία της Κωνσταντινούπολης και του Ανατολικού Ιλλυρικού. 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018