Παρουσίαση/Προβολή

Executive MBA: Αρχές Τραπεζικής Διοίκησης
(BA319) - Δημήτριος Βασιλείου
Περιγραφή Μαθήματος
Ο σκοπός του μαθήματος "Αρχές Τραπεζικής Διοίκησης" είναι η παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων/ουσών στα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται η Τραπεζική. Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδιώκει να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες με τις απαραίτητες γνώσεις που αναφέρονται στις λειτουργίες μετασχηματισμού που επιτελούν οι τράπεζες, την ασύμμετρη πληροφόρηση και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν, δηλαδή της δυσμενούς επιλογής και του ηθικού κινδύνου, τα είδη τραπεζικής, την κεντρική τραπεζική, την τραπεζική ρύθμιση και εποπτεία, τους τραπεζικούς κινδύνους. Οι εκπαιδευόμενοι/-ες, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, θα αποκομίσουν την απαραίτητη εισαγωγική γνώση για να συλλάβουν τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας μιας τράπεζας σε διάφορες πτυχές της οργάνωσής της. Βασιζόμενοι/-ες στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, οι εκπαιδευόμενοι/-ες θα βάλουν τις βάσεις για να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία τραπεζικής διοίκησης και να αντιληφθούν σε ποιο από τα πεδία θα ήθελαν να εμβαθύνουν στο μέλλον.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
-
Μαθησιακοί στόχοι
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η εκπαιδευόμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τη δομή και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Αναλύει τις θεωρίες της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και τη σημασία τους για την οικονομία.
- Αναλύει τη δομή του ισολογισμού μιας τράπεζας και τη σημασία του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
- Αντιλαμβάνεται τις τραπεζικές δραστηριότητες εκτός ισολογισμού και τον αντίκτυπό τους στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.
- Διακρίνει τις βασικές κατηγορίες τραπεζικής και να περιγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
- Συγκρίνει τις διαφορές μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης τραπεζικής, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης.
- Κατανοεί το ρόλο και τις λειτουργίες των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της προσφοράς χρήματος και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Αναλύει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής κατανοώντας πώς οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν τις αγορές, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα.
- Αναγνωρίζει τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
- Εξηγεί τη σημασία των κανονιστικών πλαισίων όπως η Βασιλεία III στη διαχείριση τραπεζικών κινδύνων.
- Προσδιορίζει τους βασικούς στόχους της τραπεζικής ρύθμισης και να εξηγεί πώς συμβάλλουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
- Αναλύει το ρόλο των ρυθμιστικών αρχών και των διεθνών πλαισίων εποπτείας.
- Εξηγεί τη λειτουργία και τον ρόλο των βασικών θεσμών εποπτείας, όπως η Επιτροπή της Βασιλείας και οι Συμφωνίες της Βασιλείας.
- Αξιολογεί τον ρόλο της κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Adequacy) των τραπεζών.
Λέξεις Κλειδιά
Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Financial System), Χρηματοοικονομική Διαμεσολάβηση (Financial Intermediation), Ασύμμετρη Πληροφόρηση (Asymmetric Information), Ηθικός Κίνδυνος (Moral Hazard), Ισολογισμός Τραπεζών (Bank Balance Sheet), Καταθέσεις (Deposits), Δάνεια και Χορηγήσεις (Loans and Advances), Ρευστότητα (Liquidity), Τραπεζική (Banking), Ψηφιακή Τραπεζική (Digital Banking), Χρηματοπιστωτική Κρίση (Financial Crisis), Κεντρική Τραπεζική (Central Banking) ,
Νομισματική Πολιτική (Monetary Policy), Ποσοτική Χαλάρωση (Quantitative Easing), Πιστωτικός Κίνδυνος (Credit Risk), Λειτουργικός Κίνδυνος (Operational Risk), Βασιλεία III (Basel III), Μακροπροληπτική Πολιτική (Macroprudential Policy), Συστημικός Κίνδυνος (Systemic Risk), Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism - SSM).
Βιβλιογραφία
Ελληνόγλωσση:
- Casu B, C. Girardone and P. Molyneux, (2022), Εισαγωγή στην Τραπεζική, 3η έκδοση, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη.
- Saunders A. and M. M. Cornett, (2023), Διοίκηση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων & Διαχείριση Κινδύνων, 2η έκδοση, εκδόσεις Broken Hill, Λευκωσία.
- Αντζουλάτος Α. Α., (2020), Τραπεζική: Διοίκηση και Στρατηγική, εκδόσεις Διπλογραφία, Αθήνα.
- Σαπουντζόγλου Γ. Γ. και Χ. Ν. Πεντότης, (2017), Τραπεζική Οικονομική, Β´ έκδοση, εκδόσεις Ε. Μπένου, Αθήνα.
- Συριόπουλος Κ. και Σ. Παπαδάμου, (2014), Εισαγωγή στην Τραπεζική Οικονομική και τις Κεφαλαιαγορές, εκδόσεις Utopia, Αθήνα.
Ξενόγλωσση:
- Casu B, C. Girardone and P. Molyneux, (2022), Introduction to Banking, 3rd, Pearson, Harlow.
- Heffernan, S. (2005), Modern Banking, John Wiley & Sons, Ltd., New York.
- Koch T. W. and S. S. MacDonald, (2014), Bank Management, 8th, South-Western College Pub., New York.
- Mishkin, F. and S. Eakins, (2018), Financial Markets and Institutions, Global Edition, 9th, Pearson, New York.
- Mishkin, F., (2018), The Economics of Money, Banking and Financial Markets, Global Edition, 12th, Pearson, New York.
- Rose P. and C. Hudgins, (2012), Bank Management and Financial Services, 9th ed., McGraw-Hill, New York.
- Saunders A., M. M. Cornett and O. Erhemjamts, (2023), Financial Institutions Management: A Risk Management Approach, 11th, McGraw-Hill, New York.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Το μάθημα ακολουθεί την μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Ως εκπαιδευόμενοι υποστηρίζεστε (συζητήσεις, επίλυση αποριών, καθοδήγηση) με την χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας από τους Εκπαιδευτές - Μέντορες.
Διδάσκοντες
Καθηγητής Δημήτριος Βασιλείου
τηλ.: 6972302735, email: dvasiliou@ba.uoa.gr
Τηλεσυνεργασία - Ώρες γραφείου
Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον διδάσκοντα, για επίλυση αποριών, καθοδήγηση κ.λπ., μέσω email (dvasiliou@ba.uoa.gr) ή/και τηλεφώνου (κιν. 6972302735). Παράλληλα κατά την διάρκεια των εβδομάδων μελέτης και για όποιον/όποια εκπαιδευόμενο/εκπαιδευόμενη επιθυμεί για face-to-face επικοινωνία, υπάρχει μια σύγχρονη online Τηλεσυνεργασία (ώρες γραφείου) που διενεργείται κάθε Τετάρτη 17:00 - 18:00 μέσω της πλατφόρμας Webex. Ο σύνδεσμος της εικονικής αίθουσας είναι αναρτημένος στο eclass, στην αριστερή στήλη του μαθήματος.