Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ζωολογία Ι

(BIOL106) -  Α. Λεγάκις, Σ. Ντέντος (Συντονιστής μαθήματος Ζωολογία Ι), Π. Μεγαλοφώνου

Περιγραφή Μαθήματος

 

1) Περιγραφή Μαθήματος:

Το μάθημα Ζωολογία Ι είναι ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Βιολογίας. Η παρακολούθησή του δεν απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση άλλου προαπαιτούμενου μαθήματος καθώς εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της ανάπτυξης, της εξέλιξης, ταξινόμησης και φυλογένεσης των ζωϊκών ειδών και στις έννοιες της οργάνωσης και πολυπλοκότητας του σώματος των ζώων.

Η Ζωολογία Ι διδάσκεται στο 2ο (εαρινό) εξάμηνο σπουδών. Η διδακτέα ύλη επικεντρώνεται στα ασπόνδυλα ζώα και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση περαιτέρω εξειδικευμένων μαθημάτων στα επόμενα έτη σπουδών. Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται σε σειρά διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων διάρκειας 13 εβδομάδων.

Οι εξετάσεις γίνονται και με 2 γραπτές προόδους (προαιρετικές). Η διδακτέα ύλη βασίζεται στην 14η έκδοση του βιβλίου “Integrated Principles of Zoology των Hickman et. al.“ που έχει μεταφραστεί ως «Ζωολογία: Ολοκληρωμένες Αρχές, Τόμος Ι» και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Utopia.

Οι εργαστηριακήε ασκήσεις συμμετέχουν κατά 40% στον τελικό βαθμό του μαθήματος. Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από ξεχωριστές πρακτικές εξετάσεις. Απαιτείται προβιβάσιμος βαθμός και στις πρακτικές εξετάσεις.

 

2) Σκοπός του Μαθήματος:

Σκοπός του μαθήματος Ζωολογία Ι είναι:

1)   Να παρουσιάσει στους φοιτητές τις αρχές της ταξινόμησης και φυλογένεσης των ζώων, με έμφαση στα χαρακτηριστικά των κυρίων φύλων των ασπόνδυλων οργανισμών.

2)   Να εισαγάγει τους φοιτητές σε βασικές έννοιες και πρακτικές που αφορούν τα επιστημονικά πεδία δομής και λειτουργίας, οικολογίας, εξέλιξης και συμπεριφοράς των ασπόνδυλων ζώων στο επίπεδο του οργανισμού.

3)   Να διερευνήσει σημαντικά θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη βιολογία των ζώων και τη ζωϊκή ποικιλότητα.

4)   Να προσφέρει στους φοιτητές ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών ικανοτήτων και θεωρητικών γνώσεων που θα τους επιτρέψει να σταδιοδρομήσουν σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των βιολογικών επιστημών.

 

3) Προσδοκώμενα αποτελέσματα:

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος Ζωολογία Ι, ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

1)   Διακρίνει τα κύρια φύλα ασπόνδυλων οργανισμών και τις σχέσεις δομής και ανάπτυξης που επιτρέπουν τη διάκρισή τους.

2)   Χρησιμοποιεί και αξιολογεί τις πρακτικές τεχνικές που χρειάζονται για την αναγνώριση και ταξινόμηση ζωϊκών οργανισμών.

3)   Παρουσιάζει τις διαφορετικές δομές και λειτουργίες που διέπουν την επιβίωση, ανάπτυξη και εξάπλωση των ζωϊκών οργανισμών.

4)   Αναπτύσσει την κριτική του σκέψη σε ερευνητικά πεδία που σχετίζονται με την επιστήμη της Ζωολογίας.

 

4) Διδάσκοντες:

Α. Νικολαΐδου Καθηγήτρια, Α. Λεγάκις Αναπλ. Καθηγητής, Σ. Ντέντος Επίκ. Καθηγητής (Συντονιστής Μαθήματος Ζωολογία Ι)

Στις εργαστηριακές ασκήσεις πλην των διδασκόντων συμμετέχουν τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. Β. Κρικώνη-Κυρίτση και Ε. Γαλένου.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2