Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Φυσιολογία Φυτών

(13Β010) -  Α. Ρούσσης Αναπληρωτής Καθηγητής (Συντονιστής), K. Xαραλαμπίδης Αναπληρωτής Καθηγητής, Δ. Σαμακοβλή Επίκουρη Καθηγήτρια, Δρ. Μ. Δούση ΕΔΙΠ, Δρ. Π. Σωτηρίου ΕΔΙΠ, Δρ. Ε. Γιαννούτσου ΕΔΙΠ.

Περιγραφή Μαθήματος

Υποχρεωτικό Μάθημα Γ' Εξαμήνου για τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ.

Εισαγωγή στις λειτουργίες των φυτών.

ΣΚΟΠΟΣ

Το μάθημα αποσκοπεί στην κατανόηση της λειτουργικής πολυπλοκότητας των φυτικών οργανισμών. Προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αντιληφθούν σε βάθος τους μηχανισμούς και τη σημασία των αναπτυξιακών λειτουργιών και διεργασιών στη ζωή ενός φυτού: από την εμβρυογένεση και τη φύτρωση, τη φωτοσύνθεση, τις υδατικές σχέσεις και τη θρέψη, στην αύξηση, την άνθιση, την ανάπτυξη και τις αποκρίσεις σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

ΣΤΟΧΟΙ

Στόχοι του μαθήματος είναι η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων αλλά και κριτικής σκέψης για τη σημασία των φυτικών λειτουργιών σε κάθε δυνατό επίπεδο οργάνωσης (μακρομόρια, κύτταρα, ιστοί, όργανα, ολόκληρα φυτά, πληθυσμοί), χρησιμοποιώντας διαφόρους τρόπους θεώρησης και προσέγγισης (μοριακή βιολογία, βιοχημεία, κλασική πειραματική φυσιολογία, οικοφυσιολογία). Επίσης ιδιαίτερο στόχο αποτελεί τόσο η θεωρητική κατανόηση της σπουδαιότητας του πειραματισμού στη Φυσιολογία Φυτών όσο και η βιωματική και πρακτική εμπειρία κατά τις εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Η διδασκαλία του μαθήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες 2ωρες διαλέξεις το περεχόμενο των οποίων έχει ανακοινωθεί, βλ. Έγγραφα-, Παραδόσεις 2022-2023.

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (3ωρες)

  1. Ανόργανη θρέψη φυτών. 2. Χρωστικές πλαστιδίων. 3. Φωτοσύνθεση. 4. Μεταβολισμός αζώτου. 5. Διαπνοή. 6. Υδατικές σχέσεις φυτικών ιστών. 7. Φύτρωση και λήθαργος σπερμάτων. 8. Φως και ανάπτυξη. 9. Φυτορμόνες και φυτική αύξηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο τελικός βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται ως εξής: (0,6 x βαθμός μαθήματος) + (0,4 x βαθμός εργαστηρίου) όπου ο βαθμός του μαθήματος και ο βαθμός του εργαστηρίου θα πρέπει να είναι ΚΑΙ οι δύο προβιβάσιμοι (τουλάχιστον πέντε, 5).

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2