Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(13Β035) -  Θεοφάνης Κωνσταντινίδης (συντονιστής μαθήματος), Ιωάννης Μπαζός, Ιωάννα Πυρρή, Δημήτριος Καζάνης, Ιωάννης Κόκκορης

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός μαθήματος
Εξετάζονται οι τρόποι μελέτης της φυτικής ποικιλότητας, με έμφαση στα είδη που αναπτύσσονται στον ελληνικό χώρο (Πτεριδόφυτα, Γυμνόσπερμα και Αγγειόσπερμα). Παρουσιάζονται τα συστήματα ταξινόμησης που στηρίζονται στην κλασσική μορφολογία και τη σύγχρονη φυλογένεση. Επισκοπούνται οι σημαντικότερες ελληνικές φυτικές οικογένειες, με παραδείγματα ειδών που έχουν επιστημονικό και εφαρμοσμένο ενδιαφέρον. Παραθέτονται δεδομένα για τη χλωριδική ποικιλότητα, τον ενδημισμό και τις φυτογεωγραφικές σχέσεις της Ελλάδας ως σύνολο αλλά και των επιμέρους φυτογεωγραφικών περιοχών της.

Στόχος μαθήματος
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα έχει: α) καλή γνώση των οργανισμών που περιλαμβάνονται στο βασίλειο των Φυτών, ιδιαίτερα των ειδών της Ελλάδας και του Μεσογειακού χώρου, β) κατανοήσει τις βασικές αρχές της Συστηματικής και της Φυλογένεσης αυτών των οργανισμών, γ) αντιληφθεί το ρόλο που διαδραματίζουν στη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και της βιόσφαιρας γενικότερα, δ) γνώση της πρακτικής σημασίας και της αξιοποίησής τους προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, ε) εξοικειωθεί με τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και τη μελέτη των οργανισμών, στ) την ευκαιρία να αναγνωρίσει  τους οργανισμούς στο φυσικό τους περιβάλλον και να δημιουργήσει δείγματα φυτολογίου, ζ) την ευκαιρία να συνεργαστεί με συμφοιτητές του και να αναπτύξει πνεύμα ομαδικότητας, η) αναπτύξει και βελτιώσει την ικανότητα του για on-line πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων και επιστημονικά περιοδικά, θ) αποκτήσει σχετική εμπειρία ανάλυσης και παρουσίασης βιβλιογραφικών και ερευνητικών δεδομένων.

Εργαστηριακές ασκήσεις
1. Πτεριδόφυτα & Γυμνόσπερμα. Μακροσκοπική μελέτη, αξιολόγηση μορφολογίας και ταξινομικά γνωρίσματα αντιπροσωπευτικών γενών της Ελλάδας. Παρατήρηση νωπού & διατηρημένου υλικού – 2-5. Αγγειόσπερμα. Μακροσκοπική μελέτη, αξιολόγηση μορφολογίας και ταξινομικά γνωρίσματα αντιπροσωπευτικών οικογενειών και γενών της Ελλάδας. Ανθικοί τύποι και χρήση κλειδών ταξινόμησης. Παρατήρηση νωπού & διατηρημένου υλικού – 6. Επεξεργασία φυτικών ιστών για παρατήρηση των χρωμοσωμάτων φυτικών ειδών της Ελλάδας. Αξιολόγηση της συστηματικής πληροφορίας που παρέχεται – 7. Φυλογένεση (κλαδιστική): εισαγωγή στη δημιουργία και κατανόηση των φυλογενετικών δένδρων. Αξιολόγηση της πληροφορίας που παρέχουν.

Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή: συλλογή, επεξεργασία και προσδιορισμός βοτανικού υλικού στη φύση, δημιουργία φυτολογίου. Επεξήγηση της μεθοδολογίας επιτόπιας εργασίας σε περιπτώσεις βοτανικών επισκέψεων στο πεδίο.

Βαθμολόγηση Στον τελικό θαθμό του μαθήματος συμμετέχει ο εργαστηριακός βαθμός (40%) και ο βαθμός της θεωρίας (60%). Για την επιτυχημένη εξέταση του μαθήματος απαιτείται η βάση (5) σε καθέναν από τους 2 βαθμούς.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019