Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΦΥΚΟΛΟΓΙΑ

(13Β044) -  Σάββας Γενίτσαρης (συντονιστής), Ιωάννα Λούβρου

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα: α) έχει γνώση των φυκών, οργανισμών που διαβιώνουν κυρίως σε υδρόβια ενδιαιτήματα, β) έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές της Συστηματικής και της Εξέλιξης αυτών των οργανισμών, γ) έχει αντιληφθεί το ρόλο που διαδραματίζουν στη δομή και λειτουργία των οικοσυστημάτων, δ) έχει γνώση της πρακτικής σημασίας και αξιοποίησής τους προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, ε) έχει εξοικειωθεί με τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των μικροφυκών και των μακροφυκών, στ) έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει  τους οργανισμούς στο φυσικό τους περιβάλλον, ζ) έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με συμφοιτητές του στο πεδίο και στο εργαστήριο και να αναπτύξει πνεύμα ομαδικότητας, η) έχει αναπτύξει και βελτιώσει την ικανότητα του για on-line πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων και επιστημονικά περιοδικά.

Περιεχόμενο διδασκαλίας

Η διδασκαλία του μαθήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαλέξεις:

  1. Εισαγωγή στα Φύκη, οι ρόλοι των Φυκών (2 ώρες)
  2. Ποικιλότητα Φυκών και συγγένειες (2 ώρες)
  3. Κυανοβακτήρια (2 ώρες)
  4. Διάτομα, Φαιοφύκη (2 ώρες)
  5. Χλωροφύκη (Prasinophyceae, Ulvophyceae, Trebouxiophyceae, Chlorophyceae, Charophyceae) (4 ώρες)
  6. Δινομαστιγωτά (2 ώρες)
  7. Άλλες μεγάλες κατηγορίες μικροφυκών (Euglenophyceae, Cryptophyceae, Haptophyta, Chrysophyceae, Synurophyceae, Eustigmatophyceae, Raphidophyceae, Pelagophyceae, Dictyophyceae, Xanthophyceae) (4 ώρες)
  8. Οικολογία μικροφυκών (1 ώρα)
  9. Τεχνολογικές Εφαρμογές των Φυκών (3 ώρες)
  10. Ροδοφύκη / Ενδοσυμβίωση και Διαφοροποίηση των Ευκαρυωτικών Φυκών (έμφαση στα Glaucophyta και Chlorarachniophyta) (2 ώρες)
  11. Οικολογία μακροφυκών (2 ώρες)

Περιεχόμενο Εργαστηριακών Ασκήσεων

1. Συλλογή μικροφυκών από διαφόρους βιοτόπους, μετρήσεις οικολογικών παραμέτρων. Καλλιέργεια (άσκηση υπαίθρου).Κυανοβακτήρια  - Παρατήρηση και ταξινόμηση νωπού, διατηρημένου και καλλιεργημένου υλικού που συλλέχθηκε στην άσκηση. Συγκριτικές παρατηρήσεις και προσδιορισμός χαρακτηριστικών μορφών στα ανωτέρω υλικά. 3. Φωτοσυνθετικά Σταχυομαστιγωτά (με έμφαση στα Διάτομα) -  Καθαρισμός υλικού και δημιουργία παρασκευασμάτων. Παρατήρηση σε φωτονικό μικροσκόπιο, μορφολογική ανάλυση και ταξινόμηση διαφόρων χαρακτηριστικών γενών. 4-5. Χλωροφύκη - Μικροσκοπική παρατήρηση μορφολογικών γνωρισμάτων και σταδίων αναπαραγωγής σε νωπό, διατηρημένο και καλλιεργημένο υλικό.  6. Δινομαστιγωτά -  Μικροσκοπική παρατήρηση μορφολογικών γνωρισμάτων και ταξινόμηση διαφόρων αντιπροσωπευτικών γενών σε διατηρημένο υλικό. 7. Ροδοφύκη, Φωτοσυνθετικά Σταχυομαστιγωτά (Φαιοφύκη) -  Μικροσκοπική παρατήρηση μορφολογικών γνωρισμάτων και σταδίων αναπαραγωγής σε νωπό και διατηρημένο υλικό. 

Άσκηση πεδίου: Μονοήμερη εκδρομή: συλλογή, επεξεργασία και προσδιορισμός φυκών από διαφορετικά ενδιαιτήματα. Χρήση διαφορετικών υποστρωμάτων καλλιέργειας του συλλεγμένου υλικού και συγκρίσεις.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019