Παρουσίαση/Προβολή
Νησιωτική Βιογεωγραφία
(BIOL367) - Αριστείδης Παρμακέλης (συντονιστής), Κώστας Τριάντης, Ευστράτιος Βαλάκος, Παναγιώτης Παφίλης, Ιωάννης Αναστασίου, Ιωάννης Μπαζός
Περιγραφή Μαθήματος
Νησιωτική βιογεωγραφία είναι η μελέτη της κατανομής και της δυναμικής των διαφόρων ειδών στα νησιωτικά περιβάλλοντα. Λόγω της απομόνωσής τους από τα ηπειρωτικά είδη, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξάπλωση, τα είδη των απομακρυσμένων νησιών προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων μορφών, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν και εστίες εξαφάνισής τους. Η νησιωτική βιογεωγραφία προκύπτει από τη σύνθεση στοιχείων πολλών διαφορετικών επιστημονικών πεδίων όπως η Oικολογία, η Eξέλιξη, η Mοριακή Bιολογία, η Γενετική και η Βιολογία της Συμπεριφοράς.
Πρωταρχικός στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις αρχές της νησιωτικής βιογεωγραφίας και η εξοικείωση με τα πρότυπα και τους βασικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης της βιοποικιλότητας σε νησιωτικά συστήματα. Εν συνεχεία, το μάθημα εισαγάγει τους /τις φοιτητές/τριες στις βασικές αναλύσεις και στα υπολογιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διερεύνηση των βασικών προτύπων του αντικειμένου. Επίσης, στο πλαίσιο Άσκησης Πεδίου, οι φοιτητές/τριες έρχονται σε επαφή με νησιωτικό σύστημα, τα βασικά του χαρακτηριστικά και τους οργανισμούς που φιλοξενεί.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα