Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ

(CHEM129) -  Χριστιάνα Μητσοπούλου (συντονίστρια), Παναγιώτης Κυρίτσης, Ανδρέας Δανόπουλος

Περιγραφή Μαθήματος

Περιεχόμενο Μαθήματος: Δομή και μαγνητικές ιδιότητες των στοιχείων μεταπτώσεως. Θεω­ρί­ες συμ­πλό­κων. Ηλεκτρονικά φάσματα συμπλόκων. Εισαγωγή στην Οργανομεταλλική Χη­μεία και τις Μεταλ­λικές Πλειάδες. Εισαγωγή στους Μηχανισμούς Ανοργάνων Αντιδράσεων και τη Βιοανόργανη Χημεία των στοιχείων μεταπτώσεως. Φωτοχημικές Αντιδράσεις των Στοιχείων Μεταπτώσεως. Κατάλυση. Οι τριάδες των στοιχείων μεταπτώ­σεως.

 

Περιεχόμενο εργαστηριακών Ασκήσεων:  Μαγνητοχημεία: Παρασκευή του συμπλόκου Hg[Co(SCN)4]. Προσ­διο­ρισμός μαγνητικής επιδεκτικότητας στερεού σώματος. Σύνθεση των συμπλόκων αλάτων trans- και cis-[Co(en)2Cl2]Cl. Φωτομετρική κινητική μελέτη της αντίδρασης ισομερείωσης cis ? trans σε μεθανολικό διάλυμα. Μελέτη των ηλεκτρονικών φασμάτων απορ­ρό­φη­σης των συμ­πλόκων ιόντων [Cr(H2O)6]3+, [Co(H2O)6]2+ και [Ni(H2O)6]2+ και [Co(ΝH3)6]3+ σε υδατικά διαλύ­μα­τα.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

  • Συμπληρωματικά Στοιχεία:

    Διαμόρφωση ενιαίου βαθμού: Ο ενιαίος βαθμός υπολογίζεται ως εξής:

    ΕB = (0,6 ? Βαθμός Μαθήματος) + (0,4 ? Εργαστηριακός Βαθμός)

    όπου και ο Βαθμός Μαθήματος και ο Εργαστηριακός Βαθμός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5).

     Οι επιμέρους βαθμοί προκύπτουν ως εξής: 

     1) Βαθμός Μαθήματος: Τμηματικές Εξετάσεις. 2) Εργαστηριακός Βαθμός: α) Από επιμελή και επιτυχή εκτέλεση των πειραμάτων. Β) Από τον τρόπο παρουσίασης και αξιολόγησης των πειραματικών αποτελεσμάτων στο εργα­στη­ρια­κό ημερολόγιο. Γ) Από το μέσο όρο των τριών προόδων κατά τη διάρκεια του εξα­μήνου. Σε κάθε πρόοδο εξετάζεται το περιεχόμενο της εργαστηριακής θεματικής ενότητας μετά την ολο­κλή­ρω­σή της. Ο βαθμός του εργαστηρίου υπο­λογίζεται ως εξής:

    {0,3 ? βαθμοί [(α)+(β)]:2} + {0,7 ? βαθμός (γ)}

    Στην περίπτωση που ο ασκούμενος έχει ολοκληρώσει το εργαστηριακό μέρος των ασκή­­σεων, αλλά έχει εργαστηριακό βαθμό μικρότερο του 5, τότε του παρέχεται η δυ­να­τό­τητα συμμετο­χής σε τμη­μα­τική εργαστηριακή εξέταση το Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση αποτυχίας και στην τμηματική εργαστηριακή εξέταση, τότε, υπό την προϋπό­θεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα δηλώσει το αντίστοιχο μάθημα, έχει τη δυνατότητα συμ­μετο­χής εκ νέου στις γραπτές προόδους. Δεν πραγματοποιείται τμηματική εξέταση κατά την εξεταστική περίοδο Ιανουάριου-Φεβρου­α­ρίου.