Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 9ο - 10ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(DENT411) -  Β. Ψάρρας

Περιγραφή Μαθήματος

Κατά την κλινική άσκηση στην κλινική συνολικής αντιμετώπισης του 9ου και 10ου εξαμήνου σπουδών γίνεται ουσιαστικά η υλοποίηση και η αξιοποίηση και εμπέδωση της γνώσης στο μάθημα "Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος" με ασθενείς που πάσχουν από Kρανιογναθικές διαταραχές. Η κλινική άσκηση στο μάθημα "Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος" αποβλέπει στο να παρέχει στο φοιτητή τη δυνατότητα να αποκτήσει βασική εμπειρία άσκησης με ασθενή, επί τη βάσει των γνώσεων που απέκτησε στο 5ο και 8ο εξάμηνο σπουδών, στο πεδίο της φυσιολογικής και της παθολογικής λειτουργίας του Στοματογναθικού συστήματος και της Οδοντικής Σύγκλεισης.

Στόχος είναι ο φοιτητής στο τέλος του 10ου εξαμήνου να γνωρίζει:

  1. Ιστολογία, Ανατομία και Φυσιολογία των ιστών που απαρτίζουν το Στοματογναθικό Σύστημα.
  2. Τη φυσιολογική λειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος και ιδιαίτερα την μάσηση, την φώνηση, την κατάποση, τα αντανακλαστικά, τον ιδιοδεκτικό μηχανισμό του ΣΣ, τη μασητική δύναμη, τη μασητική ικανότητα  και την στατική και δυναμική σύγκλειση.
  3. Να διακρίνει αποκλίσεις από τις φυσιολογικές λειτουργίες του Στοματογναθικού Συστήματος.
  4. Την κλινικά  αποδεκτή μορφή κάθε αποκατάστασης και την επίδρασή της στο Στοματογναθικό Σύστημα και τους περιβάλλοντες ιστούς.
  5. Να διαμορφώνει σχέδιο θεραπείας το οποίο να αντιμετωπίζει την δυσλειτουργία του νευρομυικού συστήματος και ενδοαρθρικών βλαβών, καθώς και των συμπτωμάτων τους (πονοκέφαλοι, ήχοι).
  6. Να αναγνωρίζει την παρουσία παραλειτουργικών έξεων (βρυγμός), και να μπορεί να προτείνει θεραπευτικά σχήματα.
  7. Να μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή με σαφήνεια για την κατάσταση της στοματικής του υγείας και τα προτεινόμενα ή και εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.
  8. Να αποκαθιστά βλάβες ή ελλείψεις των μαλθακών και σκληρών ιστών εφαρμόζοντας βιολογικούς κανόνες επαναφέροντας και προάγοντας τις βασικές λειτουργίες του Στοματογναθικού Συστήματος (μάσηση, φώνηση και αισθητική του προσώπου).
  9. Να γνωρίζει τις βασικές μεθόδους κριτικής ανάλυσης και αξιολόγησης της βιβλιογραφίας και διαμόρφωσης της επιστημονικής σκέψης χρησιμοποιώντας την τεκμηριωμένη έρευνα στην άσκηση της Οδοντιατρικής και να έχει τη δυνατότητα για να αξιολογήσει μελλοντικές μεθόδους και υλικά.
  10. Να δημιουργήσει τη βάση για συνεχιζόμενη εκπαίδευση σαν τρόπο επιστημονικής εξέλιξης και προόδου.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 1 Απριλίου 2014