Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Σεμινάριο Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευμάτων 1-6

(7100-7108-7116-7124-7132-7140) -  Γιώργος Παπαβασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής

Περιγραφή Μαθήματος

Υπεύθυνος Μαθήματος:  Επικ. Καθηγητής Γιώργος Παπαβασιλείου

Το μάθημα περιλαμβάνει σεμιναριακά μαθήματα (Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα).

Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε σεμιναριακό μάθημα και σημειώνεται όπου έχει αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος (έγγραφα).

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Ανάπτυξη θεωρητικών και κλινικών γνώσεων όλων των θεμάτων που άπτονται της Ακίνητης Προσθετικής με έμφαση στις βιολογικές, λειτουργικές και αισθητικές παραμέτρους που υπεισέρχονται κατά την άσκησή της Θεωρητική κάλυψη γνώσεων διάγνωσης και κατάρτισης του Σχεδίου Θεραπείας, Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος και της Κινησιολογίας, Συνεργασία Οδοντιάτρου και Οδοντοτεχνίτη, Υλικά Ακίνητης Προσθετικής Αποκατάστασης, Κλινικές διαδικασίες Ακίνητης Προσθετικής, Ψηφιακές Τεχνολογίες Ακίνητης Προσθετικής, Ολοκεραμικές Αποκαταστάσεις, Οπτική Συμπεριφορά Ακίνητων Αποκαταστάσεων και φυσικών Οδοντικών Ουσιών, Εξοικείωση των φοιτητών με τις χειρουργικές τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων και προσθετικές διαδικασίες αποκατάστασης αυτών, Εξοικείωση σχετικά με τις διάφορες χειρουργικές   τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων (αναπλαστικές τεχνικές και ανύψωση εδάφους ιγμορείου – κλειστή / ανοιχτή τεχνική για αντιμετώπιση ελλειμμάτων φατνιακής ακρολοφίας, εμφυτεύματα στην αισθητική ζώνη), Κατανόηση των παραγόντων επιτυχίας/αποτυχίας και επιπλοκές της χειρουργικής διαδικασίας τοποθέτησης  εμφυτευμάτων, Ενημέρωση σχετικά με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των μηχανικών στηριγμάτων, Κατανόηση της κατασκευαστικής σχεδίασης για τους διάφορους τύπους προσθέσεων.

    Μαθησιακοί στόχοι

    To μάθημα αποσκοπεί στην απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης σε βάθος του Γνωστικού Αντικειμένου “Ακίνητη Προσθετική και Προσθετική Εμφυτευμάτων”. Αναφορικά με τις γενικές ικανότητες το μάθημα στοχεύει:

    Aναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία.  Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον. Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

    Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Το μάθημα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος ειδίκευσης καθώς καλύπτει όλο το εύρος και έκταση της Ακίνητης Προσθετικής αποκατάστασης (συμβατικής και επί εμφυτευμάτων).

    Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στη διδασκαλία των βασικών αρχών αποκατάστασης της μερικής και ολικής νωδότητας με ακίνητες προσθέσεις.  Οι φοιτητές θα διδαχθούν τη μεθοδολογία συλλογής κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων, την επακόλουθη σύνθεση και ανάλυση ώστε να διαμορφώνουν το σχέδιο θεραπείας με την καλύτερη πρόγνωση στο βαθμό που αφορά  και συμπεριλαμβάνει ακίνητες αποκαταστάσεις.  Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να προσδιορίζουν τις κλινικές προϋποθέσεις και να αξιολογούν τις βιολογικές παραμέτρους ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των στοιχείων εκείνων που θα επιτρέψουν την επιλογή μιας ακίνητης πρόσθεσης ως μέσο προσθετικής αποκατάστασης.  Στόχο του μαθήματος αποτελεί η ικανότητα του φοιτητή να επιλέγει ακίνητη αποκατάσταση επί δοντιών ή εμφυτευμάτων, να καθορίζει το σχεδιασμό της και να τεκμηριώνει με επάρκεια την ορθότητα της θεραπευτικής πρότασης.

    Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/φοιτήτρια θα είναι σε θέση να:

    • Μπορεί να υποστηρίξει τεμκηριωμένα την επιλογή ακίνητης αποκατάστασης ως θεραπευτική λύση με βάση τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα.
    • Γνωρίζει τις κλινικές, παρακλινικές και εργαστηριακές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του σχεδίου θεραπείας.
    • Μπορεί να προσδιορίζει τις προϋποθέσεις συνδυασμένης λειτουργίας σταθερών στηριγμάτων και κινητής πρόσθεσης όταν αυτό απαιτείται.
    • Γνωρίζει τις βασικές αρχές λειτουργίας μια ακίνητης πρόσθεσης και τις ανατομικές προϋποθέσεις που εγγυώνται τη μακροχρόνια λειτουργία της.
    • Γνωρίζει την εργαστηριακή διαδικασία κατασκευής μιας ακίνητης πρόσθεσης και να μπορεί να ελέγχει την ορθότητα όλων των επιμέρους σταδίων.
    • Είναι ενήμερος για τις σύγχρονες επιλογές υλικών, μέσων και τεχνικών που μπορούν να βελτιώσουν την άνεση της κλινικής διαδικασίας για τον ασθενή, και την ακρίβεια και μακροβιότητα της προσθετικής αποκατάστασης.
    • Μπορεί να συντονίζει την προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική αντιμετώπιση του ασθενή όταν προβλέπεται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την κατασκευή ακίνητης επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.