Παρουσίαση/Προβολή
Σεμινάριο Κινητής Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευμάτων 1-6
(7101-7109-7117-7125-7133-7141) - Φωτεινή Καμποσιώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Περιγραφή Μαθήματος
Υπεύθυνος Μαθήματος: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φωτεινή Καμποσιώρα
Το μάθημα περιλαμβάνει σεμιναριακά μαθήματα (Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα).
Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε σεμιναριακό μάθημα και σημειώνεται όπου έχει αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Ανατομικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες της νωδής γνάθου, Επίδραση των Ολικών Οδοντοστοιχιών (Ο.Ο.) στο στοματογναθικό σύστημα, Αποτύπωση της νωδής γνάθου Ι, Καταγραφές, Υλικά κατασκευής Ο.Ο., Υλικά κατασκευής βάσεων Ο.Ο., Λειτουργικά προβλήματα και αντιμετώπιση μετά την παράδοση Ο.Ο., Υλικά αναπροσαρμογής βάσεων Ο.Ο., Ομοιότυπες-Πανομοιότυπες Ο.Ο., Άμεσες Ο.Ο., Σύνδρομο συνδυασμού, Επένθετες Ο.Ο. επί φυσικών δοντιών. Πλεονεκτήματα και συνέπειες, Νέες τεχνολογίες και τεχνικές κατασκευής Ο.Ο., Επένθετες Ο.Ο. επί εμφυτευμάτων. Πλεονεκτήματα και σχεδίαση, Σχέδιο θεραπείας και ταξινόμηση Μερικών Οδοντοστοιχιών (Μ.Ο.), Μέρη κατασκευής Μ.Ο., Σύνδεσμοι Ακριβείας-Ημιακριβείας, Γναθοπροσωπικής Προσθετικής, Κατανόηση της αναγκαιότητας εφαρμογής των οδοντικών εμφυτευμάτων στη διαδικασία κατάρτισης ολοκληρωμένου Σχεδίου Θεραπείας, Ενημέρωση σχετικά με τα διάφορα είδη και συστήματα εμφυτευμάτων (επιφάνειες, σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, χρόνος φόρτισης), Γνώση των κλινικών διαδικασιών προσθε τικής αποκατάστασης εμφυτευμάτων, Κατανόηση του τρόπου ψηφιακής υποβοήθησης για τη διαμόρφωση και εκτέλεση του σχεδίου θεραπείας.
Μαθησιακοί στόχοι και Αποτελέσματα
To μάθημα αποσκοπεί στην απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης σε βάθος του Γνωστικού Αντικειμένου “Ακίνητη Προσθετική και Προσθετική Εμφυτευμάτων”. Αναφορικά με τις γενικές ικανότητες το μάθημα στοχεύει:
Aναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον. Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος ειδίκευσης καθώς καλύπτει όλο το εύρος και έκταση της Κινητής Προσθετικής αποκατάστασης (συμβατικής και επί εμφυτευμάτων).
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στη διδασκαλία των βασικών αρχών αποκατάστασης της μερικής και ολικής νωδότητας με κινητές προσθέσεις. Οι φοιτητές θα διδαχθούν τη μεθοδολογία συλλογής κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων, την επακόλουθη σύνθεση και ανάλυση ώστε να διαμορφώνουν το σχέδιο θεραπείας με την καλύτερη πρόγνωση στο βαθμό που αφορά και συμπεριλαμβάνει κινητές προσθέσεις. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να προσδιορίζουν τις κλινικές προϋποθέσεις και να αξιολογούν τις βιολογικές παραμέτρους ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των στοιχείων εκείνων που θα επιτρέψουν την επιλογή μιας κινητής πρόσθεσης ως μέσο προσθετικής αποκατάστασης. Στόχο του μαθήματος αποτελεί η ικανότητα του φοιτητή να επιλέγει συμβατική ή επένθετη κινητή πρόσθεση, να καθορίζει το σχεδιασμό της και να τεκμηριώνει με επάρκεια την ορθότητα της θεραπευτικής πρότασης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/φοιτήτρια θα είναι σε θέση να:
- Μπορεί να υποστηρίξει τεμκηριωμένα την επιλογή κινητής αποκατάστασης ως θεραπευτική λύση με βάση τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα.
- Γνωρίζει τις κλινικές, παρακλινικές και εργαστηριακές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του σχεδίου θεραπείας.
- Μπορεί να προσδιορίζει τις προϋποθέσεις συνδυασμένης λειτουργίας σταθερών στηριγμάτων και κινητής πρόσθεσης όταν αυτό απαιτείται.
- Γνωρίζει τις βασικές αρχές λειτουργίας μια κινητής πρόσθεσης και τις ανατομικές συνθήκες που τις επηρεάζουν.
- Γνωρίζει τις διαφορετικές κατηγορίες κινητών προσθέσεων και τις τροποποιημένες σχεδιάσεις που επιβάλλουν οι εξατομικευμένες κλινικές συνθήκες.
- Γνωρίζει την εργαστηριακή διαδικασία κατασκευής μιας κινητής πρόσθεσης και να μπορεί να ελέγχει την ορθότητα όλων των επιμέρους σταδίων.
- Είναι ενήμερος για τις σύγχρονες επιλογές υλικών, μέσων και τεχνικών που μπορούν να βελτιώσουν την άνεση της κλινικής διαδικασίας για τον ασθενή, και την ακρίβεια και μακροβιότητα της προσθετικής αποκατάστασης.
- Μπορεί να συντονίζει την προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική αντιμετώπιση του ασθενή όταν προβλέπεται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την κατασκευή επένθετης κινητής πρόθεσης.