Παρουσίαση/Προβολή
Εισαγωγή στην Οικονομική Ιστορία
(ECON239) - Μιχάλης Ρηγίνος
Περιγραφή Μαθήματος
Η περίοδος 1750-1914 σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης αλλά και ενός μέρους του υπολοίπου κόσμου στην βιομηχανική εποχή. Αυτό σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, λύθηκαν τα δεσμά της παραγωγικής δύναμης των ανθρώπινων κοινωνιών, στο εξής μπόρεσαν να επιτύχουν το συνεχή ταχύ και ως σήμερα απεριόριστο πολλαπλασιασμό ανθρώπων αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο η μετάβαση από την προβιομηχανική στην βιομηχανική κοινωνία είναι μια διαδικασία συνεχής μέσα στο χρόνο που περιλαμβάνει φάσεις γρήγορης ανάπτυξης (13ος, 16ος, τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα) αλλά και φάσεις ύφεσης και στασιμότητας (14ος, 17ος αιώνας)
Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες.
1. Ο 15ος-18ος αιώνας. Τα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της προ-βιομηχανικής Ευρώπης. Η άνοδος του εμπορικού καπιταλισμού. Προ-βιομηχανικής και πρωτο-βιομηχανικές μορφές παραγωγής. Προέλευση της βιομηχανικής επανάστασης. Οικονομικοί μετασχηματισμοί στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα: Η μεταφορά του οικονομικού κέντρου επέκτασης από τη Μεσόγειο θάλασσα, στη Βόρειο Θάλασσα και το Βόρειο Ατλαντικό.
2. Η Βιομηχανική Επανάσταση. Η Βαμβακουργία και ο σιδηρόδρομος. Τα αποτελέσματα της Βιομηχανικής Επανάστασης. Εργοστασιακό σύστημα και η ανάπτυξη του προλεταριάτου. Η φιλελεύθερη περίοδος 1850-1875. Το Laisser-faire στη βιομηχανία και η μεγάλη έκρηξη. Οικονομική ενοποίηση του κόσμου. Οι κοινωνικές αλλαγές (πόλη, βιομηχανία, αστοί, εργατική τάξη).
3. Η περίοδος 1875-1914. Η Μεγάλη Ύφεση 1875-1890. Ο προστατευτισμός και η κρατική παρέμβαση. Ο ιμπεριαλισμός και η εμφάνιση των διεθνών ανταγωνισμών. Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση - οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η μαζική παραγωγή και η μαζική αγορά. Η επιστημονική οργάνωση της εργασίας (Τεηλορισμός φορντισμός).
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα