Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εισαγωγή στα Οικονομικά

(ECON637) -  Χαρά Βαβούρα

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές μακροοικονομικές και μικροοικονομικές έννοιες. Έμφαση δίνεται στην εξοικείωση με μικροοικονομικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στα χρηματοοικονομικά καθώς και στην εισαγωγική χρηματοοικονομική ορολογία. Στόχοι αποτελούν η εκμάθηση εννοιών όπως παραγωγή, ζήτηση, αποταμίευση, φορολόγηση κ.λ.π. και των βασικών υποδειγμάτων της αγοράς προϊόντος, χρήματος καθώς και οικοδομήσιμου χώρου. Επιπλέον, μελετάται ο ρόλος της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Τέλος, σημαντική είναι η διασύνδεση της εγχώριας οικονομίας με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και η μελέτη των επιπτώσεων της διακύμανσης μεταβλητών όπως οι τιμές, τα επιτόκια και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

  • Μαθησιακοί στόχοι και πώς επιτυγχάνονται

    Μαθησιακοί στόχοι
    Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τους κύριους όρους και τα βασικά εργαλεία των Οικονομικών, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν καλύτερα το εκάστοτε οικονομικό περιβάλλον και να προβλέπουν τις επιπτώσεις μιας εξωγενούς ή ενδογενούς μεταβολής στο περιβάλλον αυτό.
    Κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι φοιτητές μαθαίνουν: (1) να περιγράφουν πώς λειτουργεί μια οικονομία, χρησιμοποιώντας θεωρητικά υποδείγματα, κατάλληλα για τη μελέτη των αγορών που τη συνθέτουν, (2) να ερμηνεύουν εμπειρικά δεδομένα βάσει των υποδειγμάτων αυτών, (3) να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια των σημαντικότερων οικονομικών προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη το συνδυασμό των θεωρητικών μοντέλων και των διαθέσιμων στατιστικών δεδομένων και (4) να πραγματοποιούν προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη των σκοπών και των στόχων της οικονομικής πολιτικής.
    Πώς επιτυγχάνονται;
    Οι φοιτητές εκπαιδεύονται με τη χρήση μαθηματικών υποδειγμάτων με έμφαση στη διαγραμματική ανάλυση. Η εμβάθυνση στις θεωρητικές έννοιες γίνεται με την παρουσίαση στην τάξη παραδειγματικά λυμένων ασκήσεων αλλά και με την επίλυση προβλημάτων από τους ίδιους τους φοιτητές μέσα στην τάξη αλλά και υπό μορφή εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, όπως επίσης και με δραστηριότητες όπως π.χ. με εργασία σε μελέτη περίπτωσης (ατομική ή ομαδική) πάνω στη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση δεδομένων. Έμφαση δίνεται στη χρήση παραδειγμάτων που συνδέονται με την αγορά ακινήτων, ώστε να γίνεται κατανοητό πώς τα όσα διδάσκονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μαθήματος συμπληρώνουν την ύλη των υπολοίπων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

    Περιεχόμενο μαθήματος

    Το μάθημα χωρίζεται σε 11 θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει τον ορισμό των σχετικών μεγεθών, θεωρητική και διαγραμματική ανάλυση για τον καθορισμό του επιπέδου ισορροπίας τους και των πιθανών μεταβολών τους (comparative statics), καθώς και παρουσίαση πρόσφατων εμπειρικών δεδομένων για τη διαχρονική εξέλιξη των μεγεθών αυτών για την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι θεματικές ενότητες παρουσιάζονται παρακάτω:
    1. Εισαγωγικές Έννοιες (Βασικές αρχές που διέπουν τα Οικονομικά, Πώς λειτουργεί μία οικονομία, Πώς περιγράφουν οι οικονομολόγοι τη λειτουργία μιας οικονομίας, Διάγραμμα κυκλικής ροής).
    2. Προσφορά και Ζήτηση (Καμπύλη προσφοράς, Καμπύλη ζήτησης, Ανταγωνιστική ισορροπία, Πλεόνασμα
    καταναλωτή, Πλεόνασμα παραγωγού, Κοινωνική Ευημερία, Σχέση Μικροοικονομικής - Μακροοικονομικής).
    3. Βασικές Μακροοικονομικές Έννοιες (Ορισμός και εισαγωγή στις έννοιες: Οικονομικός κύκλος, Οικονομική ανάπτυξη, Οικονομική μεγέθυνση, Οικονομική πολιτική, Πληθωρισμός, Απασχόληση κι ανεργία, Ανοικτή οικονομία).
    4. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - Ορισμός και Μέτρηση, Παραοικονομία και Φοροδιαφυγή).
    5. Οικονομική Ανάπτυξη και Μακροπρόθεσμη Οικονομική Μεγέθυνση (Τεχνολογική Πρόοδος και Παραγωγικότητα, Συνάρτηση Συνολικής Παραγωγής, Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων, Οικονομική Μεγέθυνση και Οικονομική Ανάπτυξη, Βιωσιμότητα).
    6. Χρηματοοικονομικό Σύστημα (Αποταμίευση και Επένδυση, Αγορές Δανειακών Κεφαλαίων, Χρηματοοικονομικά Στοιχεία, Χρηματοοικονομικοί Ενδιάμεσοι, Χρηματοοικονομικό Σύστημα, Χρηματοοικονομικές Διακυμάνσεις).
    7. Συνολική Προσφορά και Συνολική Ζήτηση (Συνολική Προσφορά, Συνολική Ζήτηση, Πολλαπλασιαστής, Βραχυπρόθεσμη Μακροοικονομική Ισορροπία, Μακροπρόθεσμη Μακροοικονομική Ισορροπία).
    8. Δημοσιονομική Πολιτική (Επεκτατική και Περιοριστική Δημοσιονομική Πολιτική, Δημόσιο Χρέος, Δημοσιονομική Πολιτική στα Πλαίσια της ΟΝΕ).
    9. Νομισματική Πολιτική (Ρόλοι του Χρήματος, Προσφορά Χρήματος, Ζήτηση Χρήματος, Ο Νομισματικός Ρόλος των Τραπεζών, Νομισματική Πολιτική, Νομισματική Πολιτική στα Πλαίσια της ΟΝΕ).
    10. Ανεργία και Πληθωρισμός (Αγορά Εργασίας, Πλήρης Απασχόληση, Ποσοστό Ανεργίας, Πληθωρισμός, Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, Διεθνείς Συγκρίσεις Πληθωρισμού).
    11. Διεθνές Εμπόριο και Διεθνής Μακροοικονομική (Εγχώρια Ζήτηση, Εγχώρια Προσφορά, Διεθνής Τιμή και Μικρή Ανοικτή Οικονομία, Εισαγωγές, Εξαγωγές, Υπόδειγμα Ricardo, Υπόδειγμα Heckscher - Ohlin, Προστατευτισμός, Διεθνές Εμπόριο με Μεγάλες Επιχειρήσεις, Λογαριασμοί Ισοζυγίου Πληρωμών, Βελτίωση της Θέσης του Ισοζυγίου Πληρωμών, Συναλλαγματική Ισοτιμία, Καθεστώτα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, Συναλλαγματική Πολιτική, Συναλλαγματική Πολιτική στα Πλαίσια της ΟΝΕ).

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    • Krugman, Paul και Robin Wells. Οικονομική σε Διδακτικές Ενότητες. Εκδόσεις Gutenberg. 2018.
    • Geltner, David και Norman Miller. Real Estate Κτηματομεσιτικές Αξίες. Εκδόσεις Παπαζήση. 2010.
    • Krugman, Paul και Robin Wells. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Επίκεντρο. 2009.
    • Abel, Andrew, Ben Bernanke και Dean Crushore. Μακροοικονομική. Eκδόσεις Κριτική. 2017.
    • Acemoglu, Daron, David Laibson και John List. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Κριτική. 2015.
    • Arnold, Roger. Εισαγωγή στην Οικονομική. Εκδόσεις Επίκεντρο. 2009.
    • Blanchard, Olivier. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Επίκεντρο. 2012.
    • Burda, Michael. και Charles Wyplosz. Ευρωπαϊκή Μακροοικονομική (Α και Β Τόμος). Εκδόσεις Gutenberg. 2007.
    • Dornbusch, Rudiger και Stanley Fischer. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Κριτική. 1993.
    • Gartner, Manfred. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Broken Hill. 2016.
    • Gwartney, James, Richard Stroup, Russell Sobel και David Macpherson. Μακροοικονομική: Ιδιωτική και Δημόσια Επιλογή. Εκδόσεις Παπαζήση. 2021.
    • Mankiw, N. Gregory. Μακροοικονομική Θεωρία. Εκδόσεις Gutenberg. 2002.
    • Mankiw, N. Gregory και Laurence Ball. Μακροοικονομική και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Εκδόσεις Gutenberg. 2013.
    • McConnell, Campell, Sean Flynn και Stanley Brue. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη. Eκδόσεις Rosili. 2016.
    • Mishkin, Frederic. Μακροοικονομική. Εκδόσεις Ουτοπία. 2014.
    • Samuelson, Paul και William Nordhaus. Οικονομική (Α και Β Τόμος). Εκδόσεις Παπαζήση. 2000.
    • Stiglitz, Joseph και Carl Walsh. Αρχές της Μακροοικονομικής. Εκδόσεις Παπαζήση. 2009.
    • Parkin, Michael, Melanie Powell και Kent Matthews. Αρχές Οικονομικής. Εκδόσεις Κριτική. 2013.
    • Βαβούρας, Ιωάννης σε συνεργασία με τη Χαρά Βαβούρα. Οικονομική Πολιτική (Τρίτη Βελτιωμένη Έκδοση). Εκδόσεις Παπαζήση. 2019.