Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Πολιτική Οικονομία της Εργασίας

(ECON966) -  Μαρία Καραμεσίνη

Περιγραφή Μαθήματος

Η εργασία αποτελεί προνομιακό επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας, δεδομένων των ανταγωνιστικών συμφερόντων κεφαλαίου και μισθωτής εργασίας και της κυρίαρχης θέσης που καταλαμβάνει η μεταξύ τους σχέση στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Οι όροι απασχόλησης και εργασίας των μισθωτών εργαζόμενων και ο τρόπος χρήσης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της εργασιακής δύναμης από το κεφάλαιο υπήρξαν εξαρχής ένα διεπιστημονικό πεδίο, στο οποίο συναντώνται η οικονομική και πολιτική επιστήμη, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία. Αντίθετα, μόνο η οικονομική επιστήμη έχει διερευνήσει  τα αίτια της ανεργίας.

Το μάθημα αποσκοπεί στο

1. Να καταδείξει τη συμβολή της πολιτικής οικονομίας στη θεωρία και την έρευνα των ζητημάτων που αφορούν τη μισθωτή εργασία (μαρξιστικές/ριζοσπαστικές και θεσμικές προσεγγίσεις σε αντιπαράθεση με τις νεοκλασικές και κεϋνσιανές)

2. Να εμβαθύνει στο φαινόμενο της ανεργίας (αίτια, πολιτικές αντιμετώπισης) και στη χρησιμότητά του για το καπιταλιστικό σύστημα (πολιτική οικονομία της ανεργίας και της πλήρους απασχόλησης)

3. Να παρουσιάσει τη σύγχρονη συζήτηση σχετικά με τους μετασχηματισμούς της εργασίας και το "μέλλον" της στις καπιταλιστικές οικονομίες

4. Να εξοικειώσεις τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με την εφαρμοσμένη έρευνα στο πεδίο της εργασίας και της ανεργίας και τα εργαλεία της.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

  • Θεματικοί άξονες και ενότητες

    Α) Εργασία, εργασιακές σχέσεις, εργασιακή δύναμη: εναλλακτικές θεωρητικές προσεγγίσεις της μισθωτής εργασίας

    Εργασία/απασχόληση, εργατικό δυναμικό/αγορά εργασίας: εννοιλογικές αποσαφηνίσεις

    Νεοκλασική θεωρία της αγοράς εργασίας και κεϋνσιανή θεωρία της απασχόλησης

    Θεσμικές και νεο-μαρξιστικές/ριζοσπαστικές προσεγγίσεις των εργασιακών σχέσεων, της μισθωτής σχέσης και της εργασιακής διαδικασίας (θεωρίες δυϊσμού και κατάτμησης της αγοράς εργασίας, εσωτερικών/επαγγελματικών/ανταγωνιστικών αγορών εργασίας, θεωρίες της ρύθμισης και των κοινωνικών δομών της συσσώρευσης)

    Οι θεσμοί της αγοράς εργασίας (συνδικάτα, συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιδόματα ανεργίας): συγκριτική προσέγγιση από τις διάφορες σχολές οικονομικής σκέψης

    Β) Ανεργία και πολιτική απασχόλησης: θεωρίες και εφαρμοσμένη πολιτική

    Ανεργία: έννοιες, προσεγγίσεις, ορισμοί

    Οικονομικές θεωρίες και είδη ανεργίας

    Πολιτικές αγοράς εργασίας/απασχόλησης: είδη, στόχοι, εργαλεία

    Η γένεση, οι στόχοι και το μείγμα της πολιτικής απασχόλησης: ιστορική εξέλιξη και περιοδολόγηση

    Η ευρωπαϊκή ενοποίση αντιμέτωπη με την ανεργία: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Απασχόλησης από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας

    Γ) Μετασχηματισμοί του καπιταλισμού/μετασχηματισμοί τις εργασίας: Η σύγχρονη συζήτηση για το "μέλλον της εργασίας"