Παρουσίαση/Προβολή
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΘΕΩΡΙΑ
(EE140) - Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Περιγραφή Μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 1 ΘΕΩΡΙΑ
Σκοπός του μαθήματος – μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή των βασικών επιστημονικών γνώσεων στους φοιτητές για την ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων συνεχούς ρεύματος Στα πλαίσια του μαθήματος αναπτύσσονται οι ιδιότητες των ηλεκτρικών στοιχείων, οι νόμοι και τα θεωρήματα που ισχύουν στα ηλεκτρικά κυκλώματα και μέθοδοι ανάλυσης κυκλωμάτων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- γνωρίσουν τα στοιχεία που δομούν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και να εξοικειωθούν με την έννοια της συνεχούς τάσης και του συνεχούς ρεύματος,
- γνωρίσουν την επίδραση του συνεχούς ρεύματος στα στοιχεία του κυκλώματος και να εξοικειωθούν με την έννοια της ηλεκτρικής ισχύος,
- γνωρίσουν τους νόμους και τα θεωρήματα που αφορούν τα κυκλώματα συνεχούς ρεύματος και να εξοικειωθούν με τις μεθόδους επίλυσης των κυκλωμάτων,
- αναγνωρίζουν διάφορες τοπολογίες κυκλωμάτων και να έχουν την ικανότητα επιλογής της μεθόδου για τη γρήγορη επίλυσή τους,
- διαθέτουν την ικανότητα και εμπειρία στην επίλυση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων συνεχούς ρεύματος.
Περιεχόμενο μαθήματος
- Ορισμοί. Το φαινόμενο του ηλεκτρισμού. Ηλεκτρικό ρεύμα και διαφορά δυναμικού. Ηλεκτρικά στοιχεία (ανεξάρτητες και εξαρτημένες πηγές τάσης και ρεύματος, αντίσταση). Σύνδεση στοιχείων για τη δημιουργία κυκλωμάτων.
- Τοπολογία ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Νόμοι του Kirchhoff. Εφαρμογή των νόμων του Kirchhoff για την επίλυση κυκλωμάτων.
- Συνδεσμολογία αντιστάσεων και πηγών, σύνδεση σε σειρά, παράλληλη σύνδεση. Διαιρέτης τάσης, διαιρέτης ρεύματος. Ανεξάρτητες και εξαρτημένες πηγές. Ιδανικές και πραγματικές πηγές. Ισχύς που παράγεται και καταναλώνεται. Ισοδύναμα κυκλώματα πραγματικών πηγών. Ισοδυναμία κυκλωμάτων, μετατροπή συνδεσμολογίας αστέρα σε συνδεσμολογία τριγώνου και αντίστροφα.
- Συστηματικές μέθοδοι επίλυσης κυκλωμάτων. Μέθοδος κλαδικών ρευμάτων. Μέθοδος βρόχων, μέθοδος κιόμβων. Παραδείγματα.
- Θεωρήματα ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η έννοια της γραμμικότητας, θεώρημα επαλληλίας ή υπέρθεσης. Θεώρημα Thevenin και θεώρημα Norton. Παραδείγματα. Θεώρημα μέγιστης μεταφοράς ισχύος.
- Συγκριτική μελέτη μεθόδων ανάλυσης κυκλωμάτων και θεωρημάτων για την επίλυση προβλημάτων. Παραδείγματα.
Επιλογές Συγγραμμάτων
1ο Βιβλίο, Κωδικός Εύδοξος 68374128: Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, Παπαδόπουλος Κ. Λεπτομέρειες Η ύλη του μαθήματος καλύπτεται πλήρως στα κεφάλαια 1, 2, 3, 4 και 5.
2ο Βιβλίο, Κωδικός Εύδοξος 33094735: Ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων, 8η Έκδοση, Hayt William H., Kemmerly Jack E., Durbin Steven Λεπτομέρειες Η ύλη του μαθήματος καλύπτεται πλήρως στα κεφάλαια 1, 2, 3, 4 και 5.
3ο Βιβλίο, Κωδικός Εύδοξος 12777737: Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Κολλιόπουλος Νίκος Λεπτομέρειες Η ύλη του μαθήματος καλύπτεται πλήρως στα κεφάλαια 1 και 4.
4ο Βιβλίο, Κωδικός Εύδοξος 59420642: Ηλεκτρικά Κυκλώματα, 6η Έκδοση, Alexander C., Sadiku M., Νικόλαος Κούσουρας (επιμέλεια) Λεπτομέρειες Η ύλη του μαθήματος καλύπτεται πλήρως στα κεφάλαια 1, 2, 3 και 4.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα