Παρουσίαση/Προβολή
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗΣ ΓΛΩΣΣΩΝ
(ΜΓ51) - Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου
Περιγραφή Μαθήματος
Στο μάθημα αναπτύσσονται οι βασικές έννοιες και τα μεθοδολογικά προαπαιτούμενα της σύγκρισης των γλωσσών. Το μάθημα διακρίνεται σε δύο μεγάλα μέρη.
Στο πρώτο μέρος αναλύονται οι τρεις βασικές υπο-ειδικεύσεις της σύγκρισης γλωσσών, δηλαδή α) η ιστορική – συγκριτική γραμματική, β) η αντιπαραθετική / αντιπαραβολική ανάλυση και γ) η τυπολογία των γλωσσών.
Συγκεκριμένα, αναλύονται τόσο οι διαφορετικές στοχεύσεις της κάθε υπο-ειδίκευσης, όσο και τα σημεία επικάλυψής τους. Η καθεμιά από τις υπο-ειδικεύσεις εντάσσεται στο ιστορικό και επιστημολογικό της πλαίσιο (π.χ. παραδοσιακή γραμματική, γενετική θεωρία, λειτουργιστικές προσεγγίσεις).
Στο δεύτερο μέρος δίνεται έμφαση στην αντιπαραθετική/αντιπαραβολική γλωσσολογία και περιγράφεται η εκκίνησή της από τη διδακτική των γλωσσών (δεκαετία 1960) και η ανάπτυξή της ως αυτόνομου κλάδου της θεωρητικής γλωσσολογίας (από το 1980 και έπειτα). Αναλύονται τα βασικά ζητήματα αυτής, όπως π.χ. το πρόβλημα της συγκρισιμότητας των γλωσσών και η απαίτηση για tertium comparationis. Στη συνέχεια αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις αντιπαραβολής γλωσσών σε ζεύγη, στα οποία το ένα μέλος είναι η νέα ελληνική και το άλλο μια από τις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες (π.χ. αγγλική, γαλλική, ιταλική, γερμανική) σε όλα τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης.
Στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις επί των θεμάτων σύγκρισης γλωσσών και να παράσχει τα μεθοδολογικά εργαλεία ώστε οι φοιτητές/τριες να πραγματοποιούν αντιπαραβολική ανάλυση των γλωσσικών δεδομένων, θεωρητικά ενημερωμένη και ικανή να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές (π.χ. διδακτική, μετάφραση).
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Γιαννουλοπούλου, Γ. 2023. «Αντιπαραθετική (αντιπαραβολική) Γλωσσολογία: Θεωρητικά ζητήματα και εφαρμογές στη διαγλωσσική σύγκριση».
http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-222
Fisiak J. (ed.) 1981. Theoretical Issues in Contrastive Linguistics. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company.
Gast, V. & König, Ek. 2008. “Introduction”. Zeitschrift für Anglistik und Amerikanistik (ZAA) 56 (3): 213-214.
Georgiafentis, M. G. Giannoulopoulou, M. Koliopoulou, Ang. Tsokoglou (eds). 2020. Contrastive Studies in Morphology and Syntax. London: Bloomsbury.
James, C. 1980. Contrastive Analysis. London: Longman [ελληνική μετάφραση: Α.Αποστόλου-Πανάρα &Β. Ζούκα, 2009. ΑντιπαραβολικήΑνάλυση. Αθήνα: Γρηγόρη].
König, Ek. 2012. “Contrastive Linguistics and Language Comparison”. Languages in Contrast 12 (1): 3-26.
Makaev Ah 1969. “Les rapports entre grammaire comparée, grammaire contrastive et grammaire typologique”.Langages, 15, 1969. La linguistique en URSS, 32-42.
Γιαννουλοπούλου, Γ. 2016. Ζητήματα Σύγκρισης Γλωσσών: Η ανάδυση του οριστικού άρθρου στην ελληνική και την ιταλική. Αθήνα: Γρηγόρη.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα