Παρουσίαση/Προβολή
Δίκαιο Ελληνικής Ιθαγένειας (MΠΣ ΙΔΔ ΔΔΣ 2023-2024)
(LAW865) - Χρυσαφώ Τσούκα
Περιγραφή Μαθήματος
Η ιθαγένεια είναι ένασς βασικός θεσμός των σύγχρονων εννόμων τάξεων, καθοριστικός εν πρώτοις της οργανώσεως των κρατών υπό την έννοια ότι η ιδιότητα του πολίτη ενός κράτους είναι καθοριστική του λαού του κράτους αυτού από τον οποία και πηγάζουν οι εξουσίες των επί μέρους οργάνων του συγκεκριμένου κάθε φορά κράτους. Πρόκειται ακριβέστερα για το δημοσίου δικαίοου δεσμό ενός δυικού προσώπου προς ένα κράτος, στον καό του οποίου ανήκει το πρόσωπο αυτό. Η ιθαγένεια εκτός από τις δημοσίου δικαίου συνέπεές της είναι σημαντική και όσον αφορά άλλους τομείς του δικαίου, όπως είναι το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και το δίκαιο αλλοδαπών, καθώς είναι συζνά καθοριστική του εφαρμοστέου δικαίου προκειμένου για σχέσεις με στοιχεία αλλοδαπότητοας καυώς και του νομικού καθεστώτος των αλλοδαπών, οι οποίοι διανιούν σε ένα άλλο κράτος.
Όσον αφορά την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήδη από την εποχή των επαναστατικών χρόνων, ενώ κατά την εξέλιξη του ελληνικού κράτους η σχετική ρύθμιση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερου νομικού αλλά και κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Κατά τα τελευταία χρόνια η ελληνική ιθαγένεια αποκτά νέο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας στην ελληνική επικράτεια μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού, ένα μέσο προστασίας του οποίου είναι και η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.
Στο πλαίσιο του μαθήματος ςξςτάζονται οι βασικές έννοιες και αρχές του δικαίου της ιθαγένειας εν γένει, το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας αλλά και η διεθνής διάσταση του δικαίου της ιθαγένειας. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, όπως φίνεται παγίως δεκτό, η ρύθμιση των ζητημάτων της ιθαγένειας ανήκει στην αρμοδιότητα του κάθε κράτους. Παρά την αδιαμφισβήτητη αυτή αρχή, το δίκαιο της (ελληνικής και όχι μόνον) ιθαγένειας ωρίσκεται υπό την επίδραση του δημοσίου διεθνούς δικαίου καθώς και του δικαίου της Ευρωπα»ικής Εναγώς, προκειμένου για κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Έτσι στο πλαίσιο του μαθήματος εξετάζονται επίσης η επίδραση του δημοσίου διεθνούς δικαίου καθώς και του ενωσιακού δικαίου καθώς και η έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα