Παρουσίαση/Προβολή
Νευροβιολογία των Νευρολογικών Νοσημάτων
(MED1931) - Κορνηλία Πουλοπούλου, Λεωνίδας Στεφανής, Χριστίνα Κουρούση, Ανδρέας Κυρώζης, Δήμος Μητσικώστα ...
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα "Νευροβιολογία των Νευρολογικών Νοσημάτων" είναι ένα μάθημα που σκοπό έχει οι φοιτητές της ιατρικής να κατανοήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους οι κυτταρικές και μοριακές διαταραχές του νευρικού ιστού, οδηγούν στο κλινικό φαινότυπο των νευρολογικών νοσημάτων.
Επειδή οι μηχανισμοί αυτοί παραμένουν σε ένα σημαντικό ποσοστό αδιευκρίνιστοι, θα γίνει προσπάθεια τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν να συμπεριλαμβάνουν τις κυριότερες σύγχρονες παθογενετικές υποθέσεις κάθε νοσήματος. Η γνώση των μηχανισμών αυτών επιτρέπει τη πληρέστερη αντίληψη του τρόπου δράσης των ήδη γνωστών ή υποψηφίων φαρμάκων/θεραπειών.
Το μάθημα ειναι 12 δίωρα συνολικά εκ των οποίων τα 10 δίωρα μαθήματα είναι διαλέξεις και τα άλλα 2 δίωρα μαθήματα είναι διαδραστικές συναντήσεις.
Στις διαλέξεις θα παρατεθούν οι σύγχρονες θεωρίες μοριακών μηχανισμών παθογένεση των συχνότερων νευρολογικών διαταραχών. Κάθε μία από τις θεωρίες αυτές θα αναμετράται με την δυνατότητα που παρέχει στο γιατρό να ερμηνεύσει τα κλινικά, απεικονιστικά και εργαστηριακά ευρήματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους βασικούς μηχανισμούς που είναι στόχοι αναδυόμενων θεραπειών, πολλές εκ των οποίων εξετάζονται σε κλινικές μελέτες ή έχουν ήδη εφαρμογές στη κλινική πράξη.
Τα 2 δίωρα μαθήματα συναντήσεις θα περιλαμβάνουν α) δεκάλεπτες προφορικές παρουσιάσεις φοιτητών, ατομικές ή σε ομάδες, συγκεκριμένων πρωτότυπων άρθρων ή θεματικών ενοτήτων (Journal club) και β) Αντιπαραθετικούς διαλόγους (debates) μεταξύ ομάδων φοιτητών (3-4 άτομα/ομάδα) πάνω στις διαφορετικές αιτιο-παθοφυσιολογικές υποθέσεις συγκεγκριμένης νευρολογικής οντότητας. Κάθε ομάδα φοιτητών θα παραθέτει στοιχεία από την βιβλιογραφία και επιστημονικά επιχειρήματα για την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου μηχανισμού (υπόθεσης) ως κεντρικής σημασίας για την αιτιοπαθολογία μιας δεδομένης νευρολογικής διαταραχής. Τον αντιπαραθετικό διάλογο μεταξύ των ομάδων θα ακολουθεί συζήτηση των σημείων που παρουσιάστηκαν από τις διαφορετικές ομάδες από όλους τους φοιτητές, υπό τον συντονισμό των διδασκόντων.
Ενδεικτικά θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν:
Είναι ο καταρράκτης του αμυλοειδούς ο κατάλληλος θεραπευτικός στόχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ?
Είναι η συσσώρευση πρωτεϊνών σε έγκλειστα-συσσωματώματα τοξική ή προστατευτική ή επιφαινόμενο?
Ποιες είναι οι τοξικές μορφές των πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε πρωτεϊνοπάθειες?
Έχει βάση η θεωρία των πρωτεϊνοπαθειών ως πριονοειδών (prionoids)?
Είναι οι πρωτεινοπάθειες-νευροεκφυλιστικές νόσοι gain or loss of function?
Ο βαθμός του μαθήματος θα βασίζεται στις παρουσιάσεις και στη συμμετοχή στις συζητήσεις.
Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 12 Μαρτίου και θα δίνονται κάθε Τρίτη 3:00 μμ -5:00 μμ στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της Παπαδιαμαντοπούλου 7, πάνω απο τα ειδικά ιατρεία της Α' Νευρολογικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Οι 12 δίωρες διαλέξεις θα είναι οι εξείς:
- Εισαγωγή
Γενικές έννοιες, αρχές, οργάνωση μαθήματος. Κλινικά παραδείγματα- Διαγνωστικές μέθοδοι.
- Παθοφυσιολογικοί κυτταρικοί μηχανισμοί σε oξείες βλάβες του νευρικού συστήματος:
Οξειδωτικό στρές, απόπτωση, νέκρωση, νευροτοξικότητα γλουταμικού.
- Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί σε χρόνιες βλάβες του ΚΝΣ Ι:
Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, συσσωμάτωση πρωτεϊνών, δυσλειτουργία αποικοδόμησης πρωτεϊνών.
- Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί σε χρόνιες βλάβες του ΚΝΣ ΙΙ:
Δυσλειτουργία διαύλων ιόντων, η εμπλοκή της μικρο- και μακρο-γλοίας, έλλειψη τροφικών παραγόντων.
- Νευροβιολογικό υπόστρωμα Αναπτυξιακών Διαταραχών του Νευρικού Συστήματος, όπως διαταραχές μετανάστευσης, φλοιικές δυσπλασίες, ετεροτοπίες, κ.α.
- Κυτταρικοί μηχανισμοί νόσου Alzheimer.
Ο ρόλος του β-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης «τ», του οξειδωτικού στρες, της νευροτοξικότητας του γλουταμικού, της εξωκυττάριας ύλης κ.α.
- Νευροβιολογικό υπόστρωμα Συνουκλεϊνοπαθειών, όπως νόσου Πάρκινσον, Ατροφίας Πολλαπλών Συστημάτων και Άνοιας με σωμάτια Lewy.
- Νευροβιολογικό υπόστρωμα του φάσματος νόσων του κινητικού νευρώνα και της Μετωποκροταφικής άνοιας
- Μυοπάθειες: Βιολογικό υπόστρωμα και Υποσχόμενες θεραπείες.
- Ηλεκτρική δραστηριότητα, Ρυθμοί του εγκεφάλου, Μοριακοί μηχανισμοί Επιληπτογένεσης
- Επιληψία, εξάπλωση σπασμών. Δράση αντιεπιληπτικών φαρμάκων.
- Κρανιακός πόνος. Νευροβιολογικοί μηχανισμοί-Βαση για καινοτόμες θεραπείες.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 4 Απριλίου 2022
-
Μαθησιακοί στόχοι
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές της ιατρικής με τις απαραίτητες γνώσεις που θα τους επιτρέψουν: α) να κατανοήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους οι κυτταρικές και μοριακές διαταραχές του νευρικού ιστού, οδηγούν στο κλινικό φαινότυπο των νευρολογικών νοσημάτων και β) να αποκτήσουν τη πληρέστερη αντίληψη του τρόπου δράσης των ήδη γνωστών ή υποψηφίων φαρμάκων/θεραπειών.
Για το σκοπό αυτό στις διαλέξεις θα παρατεθούν οι σύγχρονες θεωρίες μοριακών μηχανισμών παθογένεση των συχνότερων νευρολογικών διαταραχών. Κάθε μία από τις θεωρίες αυτές θα αναμετράται με τη δυνατότητα που παρέχει στο γιατρό να ερμηνεύσει τα κλινικά, απεικονιστικά και εργαστηριακά ευρήματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους βασικούς μηχανισμούς που είναι στόχοι αναδυόμενων θεραπειών, πολλές εκ των οποίων εξετάζονται σε κλινικές μελέτες ή έχουν ήδη εφαρμογές στη κλινική πράξη.