Παρουσίαση/Προβολή
Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα
(ΜΣ74) - Ιωάννης Βαλιάντζας
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα επιδιώκει μια πρώτη γνωριμία των φοιτητών με τον πλούτο και την ποικιλία των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων.
Προηγείται μια γενική εισαγωγή για τις χρήσεις και τους συμβολισμούς των παραδοσιακών οργάνων, με παραδείγματα από διάφορες ιστορικές περιόδους και μουσικούς πολιτισμούς, σε σχέση με μύθους και τελετουργίες, φύλα και κοινωνικές τάξεις, πολιτισμικά δίκτυα, παράδοση και νεοτερικότητα. Επίσης, γίνεται λόγος για τα κύρια συστήματα ταξινόμησης και τις «οικογένειες» λαϊκών οργάνων κι επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις τους από τα όργανα της «κλασικής» ορχήστρας.
Παρουσιάζονται τα κυριότερα παραδοσιακά όργανα και συνδυασμοί («ζυγιές» και «κομπανίες») στη στεριανή και στη θαλασσινή Ελλάδα κι εξετάζονται αναλυτικότερα ανά κατηγορίες:
- Μεμβρανόφωνα: νταούλι, τουμπί, τουμπελέκι, ντέφι.
- Αερόφωνα: φλογέρα-σουραύλι-μαντούρα, τσαμπούνα-γκάιντα, ζουρνάς, κλαρίνο.
- Χορδόφωνα: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, κιθάρα, μαντολινάτα, αχλαδόσχημη λύρα, κεμεντζές, κεμανές, κανονάκι, σαντούρι, λατέρνα.
-Ιδιόφωνα: κουδούνια, κουτάλια, σήμαντρα κ.ά.
- Ηχητικά αντικείμενα.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από «ζωντανή» παρουσίαση της τεχνικής παιξίματος και του βασικού ρεπερτορίου κατά περιοχές, με καλεσμένους επιφανείς λαϊκούς οργανοπαίκτες και προβολή ταινιών για την τεχνική κατασκευής τους. Επίσης πραγματοποιείται ειδική ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα