Παρουσίαση/Προβολή
Γνωσιοθεωρία
(ΦΛΣ202) - Γιώργος Πολίτης - Δρ. 'Αλκης Γούναρης
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα 73ΦΛΣ202 «Γνωσιοθεωρία» αποτελεί μια αναλυτική εισαγωγή στο πεδίο της θεωρίας της γνώσης (γνωσιολογία, επιστημολογία) και εξετάζει τα βασικά φιλοσοφικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτό.
Στόχος είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να διακρίνουν τις θεωρίες της γνώσης και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να ορίζουν με ακρίβεια τις έννοιες που συνδέονται με το εν λόγω πεδίο και να είναι σε θέση να ανακαλούν και να συσχετίζουν το περιεχόμενο των θεωριών αυτών με την ιστορική εξέλιξη της έρευνας στο πεδίο της γνώσης από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το μάθημα διαρθρώνεται σε 13 διδακτικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ζητήματα όπως: τι είναι γνώση, ποια είναι τα όρια της, πώς αποκτάται, ποιο είναι το αντικείμενό της, πώς δικαιολογείται επαρκώς η έγκυρη γνώση, ποια είναι η σχέση γνώσης πεποιθήσεων και αλήθειας, ποια είναι η σχέση γνώσης και μάθησης κ.α.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν αποκτήσει μια βασική κατανόηση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου και θα είναι σε θέση να εμβαθύνουν στο πεδίο της γνωσιολογίας αλλά και να αξιοποιήσουν ευρύτερα τα συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα στην πορεία των σπουδών τους.
<--- Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξτε το "Περίγραμμα".
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
-
Γενικές Πληροφορίες Μαθήματος
Ακαδημαϊκό Έτος: 2024 - 2025
Προπτυχιακό
Α’ Εξάμηνο (Χειμερινό)
Υποχρεωτικό Μάθημα Φιλοσοφίας
Ώρες / εβδομάδα: 3
ΔΜ 3 / ECTS 5
Περιεχόμενο μαθήματος
Το μάθημα αποτελείται από 13 διδακτικές ενότητες (όπως αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω στο e class) οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε ισάριθμες «πρόσωπο με πρόσωπο» διδακτικές συναντήσεις.
Υποστηρικτικό μέσο της μαθησιακής διαδικασίας θα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα e-class στην οποία θα αναρτώνται πληροφορίες για το μάθημα, χρήσιμες ανακοινώσεις, ύλη του μαθήματος και των εξετάσεων, βαθμολογούμενες ασκήσεις και δραστηριότητες καθώς και άλλα χρήσιμα διδακτικά υλικά.
[Δείτε Αναλυτικά το περιεχόμενο στις διδακτικές ενότητες στο e-class του μαθήματος]
Βιβλιογραφία
Βασικό διδακτικό σύγγραμμα του μαθήματος αποτελεί το:
Πολίτης, Ν. (2022). Φιλοσοφήματα. ISBN 978-618-00-2197-4
Επικουρικά, ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, επιλεγμένες δημοσιεύσεις και συμπληρωματικά αναγνώσματα καθώς και handout με τις διαφάνειες του μαθήματος θα είναι αναρτημένα στα «Έγγραφα» κάθε διδακτικής ενότητας στο e-class.
Αξιολόγηση φοιτητών και φοιτητριών
Η παρακολούθηση των διδακτικών συναντήσεων αν και μη υποχρεωτική συστήνεται για την πλήρη κατανόηση και την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.
Η βαθμολογία θα προκύψει από την τελική εξέταση του μαθήματος η οποία θα έχει τη μορφή των quiz αυτοαξιολόγησης που βρίσκονται αναρτημένα σε κάθε επιμέρους διδακτική ενότητα του μαθήματος στο e class. Συγκεκριμένα η τελική εξέταση θα αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών τις οποίες οι εξεταζόμενοι-ες θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντούν σωστά σε καθορισμένο χρονικό διάστημα μέσω των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν.
Λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης καθώς και διευκρινήσεις για τη χρονική διάρκεια συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων θα δοθούν στην τελευταία διδακτική συνάντηση, ωστόσο συστήνεται η προηγούμενη εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα quiz αυτοαξιολόγησης που είναι αναρτημένα στο e class.
Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα λεπτομερώς περιγράφονται στα άρθρα 9 και 10 του οδηγού σπουδών 2024 - 2025.
Λίγα λόγια για τους διδάσκοντες
Καθηγητής Θεματικής Ενότητας: Γεώργιος Ν. Πολίτης
Ο Γεώργιος Ν. Πολίτης είναι Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει επτά μονογραφίες και περισσότερες από σαράντα δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Παράλληλα, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στο ευρύ κοινό, σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα (σχολεία, χώρους πολιτισμού, πολιτικού προβληματισμού κ.ά.). Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με άρθρα και επιφυλλίδες από το 1991.
Από το διορισμό του στη βαθμίδα του Λέκτορα το 2009 έχει διδάξει δεκαοκτώ διαφορετικά προπτυχιακά μαθήματα -αρχικά στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. και ακολούθως στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Το ίδιο διάστημα δίδαξε οκτώ διαφορετικά μαθήματα σε επτά διαφορετικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Υπήρξε Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Πρόοδος στην Πράξη» καθ’ όσον διάστημα αυτό τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων (2018-2019) και έχει διευθύνει επιστημονικές εταιρείες και εργαστήρια. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία», www.ppelab.gr. Το Εργαστήριο επιδιώκει τη μελέτη, τεκμηρίωση, ανάλυση και προώθηση προτάσεων δημόσιας πολιτικής.
Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Η Σοφία στο Σχολείο» για την εισαγωγή της φιλοσοφίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στη θεματική ενότητα: 3η Δράση Επιστήμη και Κοινωνία | Κόμβοι Έρευνας Καινοτομίας και Διάχυσης |ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ “H Σοφία στο Σχολείο” 2021-2023. Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του «Παρατηρητηρίου Ιθαγένειας». Το «Παρατηρητήριο Ιθαγένειας» θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2022 από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και το Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία. Στόχος του είναι η δημιουργία προτύπων αποτύπωσης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων πολιτικών, που αφορούν στην απόκτηση ιθαγένειας με σκοπό τη βελτιστοποίηση και δυναμική επικαιροποίηση τους. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί οι πρώτες σχετικές μελέτες. Η παρουσίαση των πορισμάτων του πρώτου έτους της έρευνας έγινε σε σειρά εκδηλώσεων τον Απρίλιο και Μάϊο του 2023.
Διδάσκων Θεματικής Ενότητας: Δρ. Άλκης Γούναρης
Ο Δρ. Άλκης Γούναρης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος του PPE LAB, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Σήμερα, μεταξύ των άλλων, είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και συνεργαζόμενος διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια. Περισσότερες πληροφορίες για τον διδάσκοντα μπορείτε να βρείτε εδώ.