Παρουσίαση/Προβολή
Νομοθεσία και Ευζωία Ζώων
(ΑΕΥ3) - Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Σπυρίδων Τέγος
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα κάνει μια γενική εισαγωγή στις θεωρίες φυσικού δικαίου και τις ηθικές, δικαιικές και πολιτικές τους διαστάσεις. Στη συνέχεια μελετώνται θεμελιώδη κείμενα της κλασικής φυσικοδικαιικής παράδοσης με έμφαση στα σημεία που σχετίζονται με την θεώρηση και μεταχείριση των ζώων από την θεωρία των ζώων -μηχανών του Descartes και τους καρτεσιανούς επιγόνους έως τον Λόγο για την καταγωγή και τα θεμέλια της ανισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους του Rousseau. Τέλος δίνεται έμφαση στην οικολογική διάσταση μέσα από μία φιλοσοφική ανθρωπολογία που μελετά τα όρια μεταξύ ζωώδους και ανθρωπίνου.
Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος εξετάζονται τα ακόλουθα θέματα. Το μάθημα περιλαμβάνει καταρχάς μια ενότητα γενικής εισαγωγής στο Δίκαιο, απευθυνόμενη σε φοιτητές χωρίς νομικό υπόβαθρο. Ακολουθεί μια γενική εισαγωγή στο Δίκαιο των Ζώων, όπου ορίζεται σε σχέση με άλλους κλάδους του Δικαίου και περιγράφεται η μεθοδολογία του. Στην συνέχεια, εξετάζεται η συνταγματική συνιστώσα του Δικαίου των Ζώων, όπου εξαίρεται ιδίως η δικαιοσυγκριτική μέθοδος. Στην επόμενη ενότητα παρατίθεται με λεπτομέρειες η σχετική με το Δίκαιο των Ζώων νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εν συνεχεία, η παράδοση χωρεί στην κατ’ άρθρον ερμηνεία του Ν. 4830/2021 περί των ζώων συντροφιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα. Σε χωριστές ενότητες παρατίθενται τα ζητήματα που αφορούν τον πειραματισμό στα ζώα και τα ζώα εκτροφής. Ακολούθως, εξετάζονται εποπτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν το ζώο κατά το Αστικό Δίκαιο, π.χ. τις εμπράγματες όψεις του. Μια ενότητα αφιερώνεται στο Ποινικό Δίκαιο των Ζώων, όπου εξετάζονται π.χ. ζητήματα τριτάμυνας, αλλά και οι σχετικές ποινικές κυρώσεις. Τέλος, έχει σχεδιαστεί να αφιερωθεί μία διάλεξη σε ειδικά θέματα, όπως είναι η τελετουργική σφαγή για θρησκευτικούς λόγους ή η κτηνοβασία.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τη γνώση και κατανόησή τους, καθώς και τις ικανότητές τους για επίλυση προβλημάτων σε εφαρμογές και στην επίλυση προβλημάτων, σε ένα νέο ή άγνωστο περιβάλλον, εντός ευρύτερου (ή διεπιστημονικού) πλαισίου, συναφούς προς το γνωστικό τους πεδίο. Ειδικότερα, θα μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος τις ρυθμίσεις τις φιλοζωικής νομοθεσίας και ιδίως να προβαίνουν σε υπαγωγή των τιθεμένων πραγματικών περιστατικών στις ρυθμίσεις αυτές.
Επιπλέον θα έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν γνώσεις και να χειρίζονται πολύπλοκα θέματα, καθώς επίσης να διατυπώνουν κρίσεις, έστω και με ελλιπή ή περιορισμένη πληροφόρηση, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν προβληματισμό επί κοινωνικών και ηθικών ευθυνών, που συνδέονται με την εφαρμογή της γνώσης και των κρίσεων τους, ιδίως δε να στοχάζονται σε λεπτά de lege ferenda ζητήματα σχετικά με το Δίκαιο των Ζώων, όπως είναι το ζήτημα της υποκειμενικότητας των ζώων, της συναίσθησης και της συνταγματικής αναγωγής των δικαιωμάτων τους.
Τέλος, θα είναι σε θέση να κοινοποιούν με σαφήνεια και καθαρότητα τα συμπεράσματά τους αλλά και τη γνώση και το σκεπτικό στο οποίο αυτά βασίζονται και λογικές παραδοχές στα οποία στηρίζονται, τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό, καθώς θα εξεταστούν στο πεδίο της άρθρωσης της σκέψης τους με δικανικό τρόπο, καθώς και της εις βάθος κατανόησης του σχετικού νομικού προβληματισμού.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα