Παρουσίαση/Προβολή
Φιλοσοφία και Ιστορία
(PHILOSOPHY920) - N. Ερηνάκης, Π. Καραδήμας
Περιγραφή Μαθήματος
Περιεχόμενο μαθήματος
Το μάθημα αποτελείται από 12 ενότητες (όπως αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω) οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε ισάριθμες συναντήσεις σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Βιβλιογραφία
Ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, επιλεγμένες δημοσιεύσεις και συμπληρωματικά αναγνώσματα θα είναι αναρτημένα στα «Έγγραφα» του μαθήματος στο e-class. Ωστόσο, είναι πιθανό σε κάθε ενότητα οι διδάσκοντες να παραπέμπουν σε πρόσθετες ή και ειδικότερες βιβλιογραφικές αναφορές τις οποίες οι φοιτητές και φοιτήτριες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ερευνητικά κατά την εκπόνηση της εργασίας τους.
Αξιολόγηση φοιτητών και φοιτητριών
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
Στην πορεία των μαθημάτων θα δοθούν από τους διδάσκοντες θέματα για γραπτές ατομικές εργασίες.
Η βαθμολογία θα προκύψει:
α. Από την γραπτή επιστημονική εργασία, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο e-class της παρούσας διδακτικής ενότητας σε μορφή pdf.
β. Από την ενεργή συμμετοχή και παρουσία των φοιτητών/τριών στα μαθήματα.
Να σημειωθεί ότι η εργασία θα πρέπει να είναι ατομική και πρωτότυπη και η έκτασή της να κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.500 λέξεων συμπεριλαμβανομένης της περίληψης (abstract), των λέξεων-κλειδιά (keywords), των παραπομπών στο υποσέλιδο και των αναφορών τέλους. Το σύστημα παραπομπών που θα ακολουθηθεί είναι το Chicago Manual of Style / Notes and Bibliography ενώ θα είναι αποδεκτό και το σύστημα Harvard. Όλες οι εργασίες θα ελέγχονται για λογοκλοπή σύμφωνα με όσα προβλέπει το Πρόγραμμα Σπουδών.
Λίγα λόγια για τους διδάσκοντες
Ο Δρ. Νίκος Ερηνάκης [Αθήνα, 1988] είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης έχοντας σπουδάσει Οικονομικά [ΟΠΑ], Φιλοσοφία & Συγκριτική Λογοτεχνία [Warwick], και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών [LSE]. Έχει κατά διαστήματα διδάξει Πολιτική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης και Αισθητική στην Αγγλία, και είναι διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται επίσης ως επιστημονικός διευθυντής στο think-tank ENΑ. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία ποίησής του, καθώς και ένα βιβλίο φιλοσοφίας με τίτλο Αυθεντικότητα και Αυτονομία: Από τη Δημιουργικότητα στην Ελευθερία (Κείμενα 2020). Δοκίμια, άρθρα και ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί, μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους, ανθολογίες και πρακτικά συνεδρίων.
Ο Δρ. Άλκης Γούναρης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος του PPE LAB, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια. Περισσότερες πληροφορίες για τον διδάσκοντα μπορείτε να βρείτε εδώ: [link].
Η Δρ. Μαρία-Άρτεμις Κολλινιάτη είναι επιστημονικός συνεργάτης του PPE Lab του ΕΚΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου Human Rights and Positive Obligations to Healthcare. Reading the European Convention on Human Rights through Joseph Raz's Theory of Rights (Nomos, 2019). Μεταξύ των άλλων διδάσκει Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κράτος και Δημόσιες Πολιτικές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επίσης, διδάσκει Ανθρώπινα Δικαιώματα σε διατμηματικά προγράμματα των πανεπιστημίων Technische Universität Darmstadt και Goethe Universität Frankfurt.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
"ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα