Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών

(86Ε46 ) -  Αναστασία Δοξανάκη, Κατερίνα Δερμιτζάκη

Περιγραφή Μαθήματος

Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών

Παρασκευή 9.00 - 12.00 

 

Σκοπός Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές/τριες βασικές έννοιες όπως αυτή του πολιτισμού, της κουλτούρας, των πολιτισμικών αγαθών, της πολιτισμικής κληρονομιάς και της διαχείρισης. Το μάθημα επικεντρώνεται στην κατανόηση της έννοιας «διαχείριση πολιτισμικών αγαθών», του εύρους και της σημασίας που αυτή έχει, στην  εξέταση των σύγχρονων τάσεων σε θέματα διαχείρισης και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Οι θεματικές του μαθήματος περιλαμβάνουν, επίσης, την ιστορική εξέλιξη και βασικές έννοιες της πολιτιστικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές παραμέτρους που τη διαμορφώνουν. Επιπρόσθετα, θίγονται ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τις νέες πρακτικές διαχείρισης και χρηματοδότησης πολιτιστικών οργανισμών.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

  • Περιεχόμενο Μαθήματος

    Το μάθημα εξετάζει τη διαχείριση αντικειμένων και συλλογών εντός μουσείων και άλλων πολιτιστικών οργανισμών.  Αναλύει βασικές έννοιες όπως αυτή του πολιτισμού, της κουλτούρας, των πολιτισμικών αγαθών, της πολιτισμικής κληρονομιάς, της διαχείρισης.  Εξετάζονται ζητήματα σχεδιασμού της συλλεκτικής στρατηγικής ενός πολιτιστικού οργανισμού, η τεκμηρίωση των συλλογών με συμβατικά και ηλεκτρονικά μέσα, ο ρόλος της έρευνας και της μετάδοσης γνώσης για τις συλλογές, η ασφάλεια των συλλογών, θέματα μεταφοράς και αποθήκευσής τους, αλλά και το ζήτημα της πρόσβασης σε αυτές.  Γίνεται επίσης συζήτηση για την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν θέματα δημιουργίας και διαχείρισης συλλογών, καθώς και για τις ηθικές διαστάσεις του θέματος. Στόχος όλων των παραπάνω είναι να εξασφαλισθεί η κατανόηση της έννοιας της «διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών», του εύρους και της σημασίας που αυτή έχει, να γίνουν κατανοητές οι σύγχρονες τάσεις σε θέματα διαχείρισης και οι παράγοντες που την επηρεάζουν, και να αντιληφθούν οι φοιτητές τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή πρακτική, αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτά αντιμετωπίζονται. 

    Μαθησιακοί στόχοι

    Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

    • να κατανοεί βασικούς όρους που σχετίζονται με τη διαχείριση πολιτισμικών αγαθών όπως πολιτισμός, διαχείριση, πολιτισμική πολιτική, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες κ.α.
    • να έρθει σε επαφή με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία στον τομέα της διαχείρισης των πολιτισμικών αγαθών
    • να διαθέτει ένα σαφές πλαίσιο γνώσεων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των πολιτισμικών οργανισμών
    • να αντιλαμβάνεται τα μέσα άσκησης, τα προβλήματα που αναδεικνύονται στην καθημερινή πρακτική, τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτά αντιμετωπίζονται, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται στη σύγχρονη πραγματικότητα στον τομέα της διαχείρισης των πολιτισμικών αγαθών
    • να εξοικειωθεί με τις νέες πρακτικές διαχείρισης και χρηματοδότησης πολιτιστικών οργανισμών
    • να αποκτήσει βασικές γνώσεις με την εξέλιξη της πολιτιστικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

    Διδάσκοντες

    Τάνια Δοξανάκη, Κατερίνα Δερμιτζάκη

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Η επιτυχής περάτωση του μαθήματος προϋποθέτει:

    1. Την παρακολούθηση του μαθήματος (δικαιολογούνται έως 2 απουσίες).
    2. Την εκπόνηση 1 γραπτής εργασίας (2500 λέξεων) σε ημερομηνίες και σε θέμα που θα αναρτηθεί στο e-class. Οι εργασίες πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες και όχι χειρόγραφες (σε μορφή φωτογραφίας ή pdf).
    3. Την προφορική παρουσίαση ενός θέματος σε ημερομηνία που θα οριστεί.

    Σε περίπτωση που κάποια/κάποιος κάνει πάνω από 2 απουσίες στο μάθημα, θα αξιολογηθεί με γραπτή εξέταση. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση δεν θα προσμετρηθούν στη βαθμολογία η γραπτή εργασία ή η προφορική παρουσίαση.