Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Θέματα Πρακτικής Φιλοσοφίας (Εισαγωγή στην Φιλοσοφία της Πράξης)

(PHS326) -  Ευγενία Μυλωνάκη

Περιγραφή Μαθήματος

Η φιλοσοφία της πράξης είναι ένας σχετικά νέος φιλοσοφικός κλάδος που αναπτύσσεται στην Αγγλο-Αμερικανική φιλοσοφία τον 20ο αιώνα και γνωρίζει μεγάλη άνθιση στο δεύτερο μέρος του 20ου αιώνα και στις μέρες μας. Ωστόσο τις ρίζες του τις συναντούμε σε όλες τις κύριες θεωρίες ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας.

 Η θεμελιώδης παραδοχή του κλάδου αυτού είναι ότι για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα της ηθικής φιλοσοφίας (τι οφείλω να πράξω, ποια είναι η φύση και η πηγή αυτής της πρακτικής οφειλής, πότε είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις μου, αν και πότε είμαι ελεύθερος να πράξω, κλπ.) πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι η πράξη.

Το πρώτο μέρος του μαθήματος θα είναι ιστορικό. Θα δούμε πώς κυρίαρχες φιλοσοφικές σχολές τόσο στην Αρχαιότητα όσο και στους Νεώτερους χρόνους αντιλήφθηκαν και έθεσαν τα ερωτήματα της φιλοσοφίας της πράξης. Συγκεκριμένα θα δούμε πώς στην Σωκρατική σκέψη η πράξη αποτελεί την έκφραση της βούλησης του αγαθού, πώς στην Πλατωνική σκέψη η πράξη αποτελεί την έκφραση της ιδέας του αγαθού, στην Αριστοτελική σκέψη αποτελεί τον φορέα της ευδαιμονίας, στην νεώτερη φιλοσοφία αποτελεί το αποτέλεσμα της δράσης της suis generis δύναμης της ψυχής – της βούλησης. (Των παθών στον Χιουμ, του λόγου στον Καντ).Στο δεύτερο μέρος θα εξετάσουμε τα θεμέλια της φιλοσοφίας της πράξης στον 20ο αιώνα. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε την κριτική της νεωτερικής έννοιας της βούλησης από τον Wittgenstein και τον Ryle, και τις δύο θεμελιακές θεωρίες της πράξης στα μέσα του 20ου αιώνα: Την θεωρία της πράξης της G. E. M. Anscombe και του Donald Davidson.Τέλος, στο τρίτο μέρος θα εξετάσουμε κάποιες από τις κεντρικές θεωρίες της πράξης στην σύγχρονη Αγγλο-Αμερικάνικη φιλοσοφία. Έτσι θα μελετήσουμε έργα των Frankfurt, Hornsby, Thompson, Korsgaard.

Βαθμολογία Μαθήματος:

  • Μία γραπτή εργασία τριών με πέντε σελίδων στο μέσο του εξαμήνου και μία γραπτή εργασία εφτά με δέκα σελίδων στο τέλος του εξαμήνου μόνο μετά από συνεννόηση με την διδάσκουσα. Εργασίες από φοιτήτριες/ές που δεν έχουν παρακολουθήσει το μάθημα και δεν γίνονται σε συνεννόηση με την διδάσκουσα δεν θα γίνονται δεκτές.

Προαιρετικά:

  • Συμμετοχή 30% του βαθμού με παρουσίαση φιλοσοφικού άρθρου στο μάθημα.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018