Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ρατσισμός, Φονταμενταλισμός και Ολοκληρωτισμός

(ΠΦ6) -  Βάνα Νικολαίδου-Κυριανίδου, Βίκυ Ιακώβου

Περιγραφή Μαθήματος

ΦΙΛΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

"ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Γέννηση και διαμόρφωση των ρατσιστικών θεωριών. Η εξτρεμιστική και η ολοκληρωτική εφαρμογή τους. Σύγχρονες μορφές φονταμενταλισμού και  ρατσισμού.

Βάνα Νικολαίδου-Κυριανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ε.Κ.Π.Α.

v-n-k@otenet.gr 

 

Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό D.E.A.  Φιλοσοφίας της Σορβόννης (Université de Paris IV) και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου, με θέμα τα μεταφυσικά θεμέλια της πολιτικής κατά τον Πλάτωνα.  Έχει ασχοληθεί με την κλασσική και με την σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία, καθώς και με την Πολιτική Θεολογία. Από το 1991 έχει διδάξει διάφορα φιλοσοφικά αντικείμενα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επισκέπτρια δίδαξε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Paul-Valéry του Montpellier και σε εκείνο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Έχει δημοσιεύσει σχολιασμένη μετάφραση του δοκιμίου «Περί βίας» της Hannah Arendt και είχε την επιστημονική επιμέλεια της μετάφρασης του έργου του Jacques Derrida «Χώρα».  Άρθρα και συμβολές της έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Ρωσία. Έλαβε, επίσης, μέρος σε διεθνή συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις σε θέματα της ειδικότητάς της.

Βίκυ Ιακώβου, Επίκουρη Kαθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

ΣÏεÏική εικÏνα

viakovou@sa.aegean.gr

Η Βίκυ Ιακώβου σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) στην πολιτική φιλοσοφία, στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris X και έλαβε το διδακτορικό της στην πολιτική επιστήμη, με ειδίκευση στην πολιτική φιλοσοφία, από το Πανεπιστήμιο Paris 7. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας των Βερσαλιών (1991-1992) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (υποτροφία εξωτερικού, 1994-1998) καθώς και Fellow του Institute for Critical Social Inquiry της New School for Social Research (Ιούνιος 2018). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν τη νεότερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, την Κριτική Θεωρία της Σχολής της Φρανκφούρτης, την παράδοση της ουτοπικής σκέψης καθώς και την επιρροή της ψυχανάλυσης στην πολιτική και κοινωνική θεωρία. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά βιβλία και άρθρα των M. Abensour, H. Arendt, P. Clastres, Μ. Foucault, Cl. Lefort, Μ. Leibovici, E. Levinas, J.-L. Nancy, P. Ricoeur, J. Rancière, L. Strauss, Sl. Zizek κ.ά.

http://www.sah.aegean.gr/didaskontes/vicky-iakovou/

https://aegean.academia.edu/VickyIakovou

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Γέννηση και διαμόρφωση των ρατσιστικών θεωριών. Η εξτρεμιστική και η ολοκληρωτική εφαρμογή τους. Σύγχρονες μορφές φονταμενταλισμού και  ρατσισμού.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Περιγραφή και στόχοι του μαθήματος:  

    Ο ολοκληρωτισμός και η πολιτική θεωρία της Hannah Arendt. Στόχος είναι η κατανόηση της ιδιομορφίας του ολοκληρωτικού συστήματος, όπως αυτήν την αναδεικνύει η γνωστή αρεντική ανάλυση στις Απαρχές του ολοκληρωτισμού.  Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση των  θέσεων που διατυπώνονται στα μεταγενέστερα έργα της Arendt, υπό το φως των αντιλήψεων της σχετικά με το ολοκληρωτικό σύστημα.  

     

    Διδάσκοντες

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ-ΚΥΡΙΑΝΙΔΟΥ, ΕΚΠΑ

    ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΙΚΥ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Βιβλιογραφία

    - Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού, Τρίτο μέρος Ολοκληρωτισμός, μτφρ. Β. Τομανάς, Αθήνα 2017,  σ. 212-222.

    «On the Nature of Totalitarianism; An Essay in Understanding», Essays in Understanding 1930-1954. Formation, Exile and Totalitarianism. Edited and with an Introduction by Jerome Kohn, New York, 1994. 

    - Η ανθρώπινη κατάσταση (vita activa), μετ. Σ. Ροζάνης / Γ. Λυκιαρδό­πουλος, Αθήνα 1986, σ. 86-97.

    -«Αλήθεια και πολιτική», Ελευθερία, αλήθεια και πολιτική,  μετ. Γ. Ν. Μερτίκας, Αθήνα  2012, σ. 55-115.

    -«Labor, Work, Action», στο J. W. Bernauer (ed.), Amor Mundi. Explo­rations in the Faith and Thought of Hannah Arendt, Boston, Dordrecht, Lancaster, 1987, σ. 29-42.

    - «Οι τεχνικές των κοινωνικών επιστημών και η μελέτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης», μτφρ. Β. Ιακώβου, Σύγχρονα Θέματα, 83 (2003), σ. 44-51.

    - «Reply to Eric Voegelin», Essays in Understanding 1930-1954. Formation, Exile and Totalitarianism. Edited and with an Introduction by Jerome Kohn, New York, 1994, σ. 401-408.

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Ο/Η φοιτητής/φοιτήτρια αξιολογείται στο τέλος του εξαμήνου μέσω της ατομικής εργασίας/ δοκίμιο έως 3.500 λέξεις το οποίο έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν έως τις 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (χωρίς να δοθεί καμία παράταση).

    Εννοείται ότι για τον καθορισμό της βαθμολόγησής σας θα συνυπολογιστεί η συμμετοχή σας και η γενικότερη παρουσία σας στη σειρά των μαθημάτων.

    Υλη μαθήματος

    Η αξιολόγηση του μαθήματος θα γίνει με βάση α) τα φυλλάδια που θα διανέμονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, β) τα εγχειρίδια που θα προταθούν στο πλαίσιο του μαθήματος, γ) τις σημειώσεις της τάξης, τις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των εισηγήσεων.

    Υποχρεώσεις Φοιτητών

    Οι υποχρεώσεις των φοιτητών συνίστανται πρωτίστως στην παρακολούθηση του μαθήματος. Την παρακολούθηση δεν υποκαθιστούν ή αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα φυλλάδια που θα διανέμονται σε κάθε μάθημα, το εγχειρίδιο και οι σημειώσεις της τάξης. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι μέρος της εξεταστέας ύλης και της αξιολόγησης των φοιτητών.