Παρουσίαση/Προβολή
Ψυχολογία της καθημερινής τεχνολογίας
(PSYCH243) - Ανθή Σιδηροπούλου
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα πραγματεύεται τις ψυχολογικές πτυχές της σύμμειξης του σύγχρονου ατόμου με την ψηφιακή τεχνολογία και τις μετατροπές που έχει επιφέρει αυτή η σύμμειξη στην εκτός ψηφιακού κόσμου ζωή.
Οι βασικές ενότητες του μαθήματος κατανέμονται σε διαφορετικές αλλά εξίσου διαδεδομένες πρακτικές που συνδέονται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, όπως το κινητό τηλέφωνο, τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, οι φορετές συσκευές (wearables) και οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Netflix. Οι συσκευές και οι εφαρμογές αυτές είναι απόλυτα ενταγμένες στην καθημερινότητα και γίνονται αντιληπτές από τους χρήστες τους ως απαραίτητα εργαλεία της σύγχρονης ζωής.
Διατρέχουν τις ενότητες του μαθήματος ζητήματα όπως το άγχος από τη συνεχή συνδεσιμότητα, η επιτέλεση της ψηφιακής παρουσίας, η αποσύνδεση από τη άμεση χωροχρονική πραγματικότητα, η αίσθηση της κοινωνικότητας στον ψηφιακό χώρο, η αναδυόμενη κουλτούρα έκφρασης/αυτολογοκρισίας και η κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture).
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξισορροπημένη παρουσίαση ευεργετικών και επιβλαβών επιδράσεων της συνύπαρξης με τις ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογικά εργαλεία.
Αξιολόγηση
Το μάθημα αξιολογείται συνυπολογίζοντας δύο ερευνητικές εργασίες που θα εκπονήσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Η πρώτη εργασία (40% του συνολικού βαθμού) θα παραδοθεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και το θέμα θα δοθεί, μετά από την πρώτη γνωριμία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ώστε να άπτεται και στα δικά τους ενδιαφέροντα. Η δεύτερη εργασία, η οποία έχει αυξημένη βαθμολογική βαρύτητα (60% του συνολικού βαθμού) θα παραδοθεί στο τέλος του εξαμήνου. Τα θέματα των εργασιών θα είναι κοινά για όλους τους φοιτητές και ζητήματα ερευνητικής μεθοδολογίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπόνηση των εργασιών, θα αποσαφηνίζονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα