Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

(SOC145) -  Φλυτζάνης Ιωάννης

Περιγραφή Μαθήματος

Στο μάθημα εξετάζονται μείζονα κοινωνιο-θεωρητικά ρεύματα και στοχαστές (όπως οι L. Althusser, W. Benjamin, J. Derrida, M. Foucault, J. Butler, J. Habermas, E. Laclau- Ch. Mouffe) με επίκεντρο τον τρόπο που συλλαμβάνουν τη δημοκρατία, το δίκαιο και τα δικαιώματα.

 

Ο στόχος είναι:

·        Να αναδειχθούν οι πολλαπλοί τρόποι συσχέτισης του δικαίου με το κοινωνικό μέσα από τις εννοιολογήσεις της κοινωνικής θεωρίας: πειθάρχηση-κοινωνική αναπαραγωγή, ιδεολογία, κρατική εξουσία- βία, βιοπολιτική, κοινωνικοί αγώνες, έμφυλες ταυτότητες, επιθυμία για δικαιοσύνη.

·        Να συνδεθεί η δημοκρατία με το κοινωνικό επίπεδο, τις κρίσεις του, αλλά και με προτάσεις για την αναδιοργάνωση του κοινού βίου: η δημοκρατία ως κοινωνικό πρόταγμα, η πρόκληση του ναζισμού, η δημοκρατία μέσα από το διάλογο της κοινωνίας των πολιτών, η δημοκρατία ως ανταγωνισμός λόγων που δημιουργεί το υποκείμενο «λαός», η πρόταση των κοινών.

·        Να εξεταστούν τα δικαιώματα μέσα από την εφεύρεση/ ενεργοποίησή τους από τα κοινωνικά υποκείμενα και την κοινωνική τους λειτουργία:   τα δικαιώματα της αναγνώρισης και της συμπερίληψης, η πολιτική δικαιωμάτων των κοινωνικών αγώνων, τα δικαιώματα των καταπιεσμένων,  τα όρια των δικαιωμάτων.

Η τελική στόχευση είναι η φοιτήτρια/ ο φοιτητής να στοχάζεται κριτικά και κοινωνικά για το νομικό φαινόμενο μέσα από τα ρεύματα της κοινωνικής θεωρίας: σε συνάρτηση με τις σχέσεις παραγωγής και αναπαραγωγής, τις σχέσεις εξουσίασης, τη νεωτερικότητα και τον εξορθολογισμό, την παγκοσμιοποίηση και τα νέα κέντρα διακυβέρνησης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021