Παρουσίαση/Προβολή
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
(31Ε020) - π. Αθανάσιος Γ. Μελισσάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιγραφή Μαθήματος
Η Ποιμαντική Ψυχολογία αξιοποιεί τα πορίσματα και τις εφαρμογές της Ψυχολογίας και κυρίως των σύγχρονων ψυχολογικών θεωριών πάνω στα πεδιά του ανθρώπινου προβληματισμού κατά την άσκηση της ποιμαντικής διακονίας.
Σκοπός είναι η θεωρητική κατάρτιση των διδασκομένων για την επιτυχέστερη άσκηση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.
Εξετάζεται η επιστήμη της Ποιμαντικής και της Ψυχολογίας. Μέσα από τη διεπιστημονική σύζευξη της Ψυχολογίας με την Ποιμαντική ερευνώνται οι βασικές αρχές της ανθρωπογνωσίας από θεολογική-ποιμαντική και ψυχολογική άποψη και ο λυτρωτικός διάλογος της Εκκλησίας με τον άνθρωπο κάθε ηλικίας, φύλου, φυλής, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής. Η αναφορά δηλαδή του δρόμου της σωτηρίας του καθολικού ανθρώπου. Εξετάζεται με βάση τις σύγχρονες πνευματικές ανάγκες και καταστάσεις ο εκσυγχρονισμός του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.
Aξία της Ποιμαντικής Ψυχολογίας: Εξασφαλίζεται η πρακτική αξιοποίηση των θεολογικών και ψυχολογικών γνώσεων για την λυσιτελέστερη δραστηριότητα της πνευματικής καθοδήγησης.
Το περιεχόμενο της Ποιμαντικής Ψυχολογίας: Σύντομη ιστορία της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Η σχέση της ψυχολογίας με την πνευματική ζωή και με το έργο της πνευματικής καθοδήγησης των ψυχών. Ορθόδοξη Ποιμαντική Ψυχολογία. Εξελικτική ψυχολογία. Ψυχολογία των ατομικών διαφορών. Ψυχολογία του βάθους. Ανάλυση ψυχολογικών όρων. Ο ποιμαντικός διάλογος: Γενικές αρχές, κύριοι στόχοι. Η μέριμνα της Εκκλησίας για τον άνθρωπο στις διάφορες ηλικίες. Γάμος και οικογένεια. Η μέριμνα για τα ορφανά και τις χήρες.
Το μάθημα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας περιλαμβάνει:
- διαδραστική διδασκαλία με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και έντυπου υλικού
- μία προαιρετική, μη απαλλακτική, γραπτή εργασία, (το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται κάθε εξάμηνο), η οποία θα συνυπολογιστεί στην τελική βαθμολόγηση της εξέτασης του μαθήματος.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι διδασκόμενοι θα είναι σε θέση:
- να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα ως συνεργάτες, (Κληρικοί ή λαϊκοί) του ενοριακού έργου
- να γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν και να εφαρμόζουν κατά τρόπο επιστημονικό τα πορίσματα της Ψυχολογίας και δη των σύγχρονων ψυχολογικών θεωριών στο δυναμικό πεδίο του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας
- να γνωρίζουν τη δεοντολογία των εφαρμογών της Ψυχολογίας στην ποιμαντική μέριμνα και φροντίδα
- να κατέχουν τη βιβλιογραφία της Ποιμαντικής Ψυχολογίας (Ελληνική και Ξενόγλωσση)
- να διαλέγονται με τα προβλήματα, τις διενέξεις και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου ως μέλους της κοινωνίας και της εκκλησίας ως σώματος Χριστού
- να ξέρουν πώς να ενσωματώνουν, αποτελεσματικά και υπεύθυνα, τη θεωρία στην πράξη, χρησιμοποιώντας μελέτες περιπτώσεων και παιχνίδια ρόλων, (case studies and role plays)
- να παράγουν νέες ερευνητικές ιδέες που θα συνεισφέρουν στην εξέλιξη της διαλεκτικής του διεπιστημονικου πεδίου της Ποιμαντικής και της Ψυχολογίας
- να ασκούν μεθοδικά, όλα τα παραπάνω μέσα από μια διεπιστημονική προοπτική, (ηθικά, θεολογικά και ψυχολογικά).
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα