Παρουσίαση/Προβολή

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Α´
(68Θ402: ) - Γεωργία Βαρζελιώτη
Περιγραφή Μαθήματος
Το ευρωπαϊκό θέατρο από το τέλος του αρχαίου κόσμου έως την Αναγέννηση προσφέρει ένα πλούσιο πεδίο για τη διερεύνηση ενός ευρέος φάσματος θεατρικών ειδών, μέσα από τη μελέτη δραματικών κειμένων, εικονογραφικών, φιλολογικών και ιστορικών πηγών. Στο μάθημα εξετάζεται το το ιστορικό, θεωρητικό και δραματουργικό πλαίσιο της θεατρικής ζωής στη Μεσαιωνική Ευρώπη και το Βυζάντιο και η μετάβαση στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση.
Το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
- Από την ύστερη αρχαιότητα στον Μεσαίωνα: Συνέχειες και τομές στη θεατρική πρακτική. Δράμα και θέατρο στον βυζαντινό πολιτισμό. Το λειτουργικό δράμα της δυτικής Εκκλησίας. Ο δραματικός κύκλος του Corpus Christi. Ηθολογίες και έργα μεταστροφής. Φάρσες και ιντερλούδια. Το κοσμικό θέατρο του Μεσαίωνα. Συνθήκες παραγωγής των παραστάσεων. Ηθοποιοί και κοινό. Σκηνικός χώρος, κοστούμια, τεχνικές και υποκριτική.
- Αναγέννηση: Μηχανισμοί διαμόρφωσης της νέας, ουμανιστικής αισθητικής και η εφαρμογή της στην κοινωνία και το θέατρο της εποχής. Αφετηρία αποτελεί η Ιταλία, και η μελέτη των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που σηματοδότησαν τη νέα εποχή και τον σχηματισμό της ιταλικής αναγεννησιακής δραματουργίας (λόγιας και λαϊκής). Στη συνέχεια εξετάζεται το πέρασμα της συγκεκριμένης δραματουργικής φόρμας στη Γαλλία και η δημιουργία του νεοκλασσικιστικού ρεύματος, ο Χρυσός αιώνας της Ισπανίας (siglo d'oro), και τα είδη του ισπανικού θεάτρου της εποχής, και το ελισαβετιανό θέατρο στην Αγγλία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, στην πρόσληψη της αναγεννησιακής αισθητικής σε κάθε γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά, στην περιρρέουσα πολιτισμική ατμόσφαιρα, στη σχέση κοινωνίας και θεάτρου, στους δημιουργούς και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της εργογραφίας τους, στη θεατρική αρχιτεκτονική και τις σκηνικές εξελίξεις, στη δημιουργία και τη λειτουργία των θιάσων, στα οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν ποικιλοτρόπως το παραστασιακό γεγονός, στην κοινωνική θέση των ηθοποιών και των δραματουργών και τις μεταξύ τους σχέσεις κ.λπ.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα