Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Ορθόδοξη Εκκλησία και Ομολογιακές Μειονότητες στην Ανατολή (Προαιρετικό Γ΄ Εξάμ.)

(κωδ. 30890 (παλιός κωδ. 30805)) -  Καθηγήτρια Β. Σταθοκώστα

Περιγραφή Μαθήματος

Προαιρετικό Μάθημα: Εξάμηνο 3ο - Χειμερινό

Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του μαθήματος πραγματοποιείται με φυσική παρουσία, με γραπτές εξετάσεις.

Ύλη: όλο το σύγγραμμα: Β. Σταθοκώστα, Οι Οικουμενικές Σχέσεις στην Ελλάδα: Θέματα Προσηλυτισμού και Θρησκευτικής Ελευθερίας, εκδ. Έννοια, Αθήνα, 2015

 

Διαχριστιανικές Σχέσεις: Ορθόδοξη Εκκλησία και Ομολογιακές Μειονότητες στην Ανατολή, Προαιρετικό Χειμερινού Εξαμήνου, Κωδικός: 30890
Η αξιολόγηση του μαθήματος πραγματοποιείται με γραπτές εξετάσεις.
Περιεχόμενο του μαθήματος:
Παρουσίαση της διαμόρφωσης των διαχριστιανικών σχέσεων στην Ανατολή στο διάστημα από το 19ο αιώνα έως και τις μέρες μας. Ειδικότερα στην Ελλάδα, κατά τη μετάβαση μιας μονοπολιτισμικής και ομοιόμορφης θρησκευτικά κοινωνίας, με κυρίαρχο το χαρακτηριστικό της την ταύτιση εθνικότητας και θρησκεύματος και την ταυτοσημία Έλληνα και Ορθοδόξου, προς μια κοινωνία πολυπολιτισμική με ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις, διαπιστώνονται διαφορετικά στάδια στις σχέσεις μεταξύ των χριστιανών, Ορθοδόξων και ετεροδόξων. Μέσα από την αναφορά στις ομολογιακές μειονότητες στην Ελλάδα και τη σχέση τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται λόγος για τις θεολογικές διαφορές και τον αντίκτυπό τους στη μεταξύ τους συνεργασία και τις προοπτικές της. Ζητήματα εκπαίδευσης στη δημόσια εκπαιδευτική πράξη, ευαγγελισμού, θρησκευτικής ελευθερίας και προσηλυτισμού, άσκησης της λατρείας, προϋποθέσεων για την αναγνώριση εκκλησιαστικών κοινοτήτων, ελευθερίας της συνείδησης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων «τρίτης γενιάς» («third-generation human rights»), απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τις Εκκλησίες και Ομολογίες σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα:

οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αναμένεται:

  • να κρίνουν τη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των Εκκλησιών,
  • να διαμορφώνουν συνθήκες σχέσεων μεταξύ των χριστιανών (Ορθοδόξων και ετεροδόξων) μαθητών/μαθητριών,
  • να καλλιεργούν δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ αυτών,
  • να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες ως εκπαιδευτικοί στο σχολείο, αλλά και στην ποιμαντική πράξη και τη διακονία της Εκκλησίας από οποιαδήποτε θέση βρεθούν, για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τους πιστούς άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Σκοπός του μαθήματος: είναι να συμβάλει στην κατανόηση της σημερινής κατάστασης στις σχέσεις των Εκκλησιών στην Ελλάδα και τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, καθώς και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολής. Επίσης, η μελέτη των δυνατοτήτων συνεργασίας στο παρόν και το μέλλον.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015