Παρουσίαση/Προβολή
Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης (Βουγιουκλάκης-2024)
(THEOL430) - Σπυρίδων-Ιωάννης Βουγιουκλάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το βιβλικό κείμενο. Μετά την παράθεση του κειμένου, τόσο του Μασωριτικού όσο και εκείνου των ελληνικού μεταφράσεων και την αποτύπωση της βιβλιογραφικής έρευνας, η προσοχή εστιάζεται στην ερμηνεία του κειμένου με σκοπό να αναδειχθούν οι θεολογικές ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό και να καταστεί κατανοητό το μήνυμά του. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το θέμα του «φόβου Θεού» στην Παλαιά Διαθήκη και το βιβλίο του προφήτη Ιωνά.
Σκοπός είναι η ερμηνεία, κατανόηση και ανάλυση θεολογικών ιδεών που ενυπάρχουν στο βιβλικό κείμενο. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος οι φοιτητές/τριες του ΣΤ΄ Εξαμήνου αναμένεται να γνωρίζουν:
- Βασικά στοιχεία της Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης.
- Το ιστορικό πλαίσιο της συγγραφής των υπό εξέταση βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης .
- Τις θεολογικές έννοιες που το βιβλικό κείμενο εμπεριέχει και πόσο αυτές συνιστούν βασικά στοιχεία της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο.
- Τη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης που ανακύπτει από τη μαρτυρία του βιβλικού κειμένου με σκοπό τη κατανοήση ζητημάτων που απασχολούν σε κάθε εποχή τον άνθρωπο.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται με παραδόσεις, ερωταποκρίσεις, διαξαγωγή διαλόγου, εισαγωγή θεμάτων προς προβληματισμό και περαιτέρω διερεύνηση, μελέτη των αποτελεσμάτων κάποιων βασικών επιστημονικών ερευνών, όταν απαιτείται, με στόχο την πρακτικοποίηση της θεωρητικής γνώσης. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με 2ώρες γραπτές εξετάσεις.
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Χρ. Καραγιάννη, Ο "ΦΟΒΟΣ ΘΕΟΥ" στην Παλαιά Διαθήκη, εκδ. Έννοια, Αθήνα 2018
Βελ. Παπαδοπούλου-Σιδέρη, Δωδεκαπρόφητο: Το βιβλίο του προφήτη Ιωνά, εκδ. Έννοια, Αθήνα 2009
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 1 Απριλίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα