Παρουσίαση/Προβολή
Βιβλική Αρχαιολογία-Θεσμολογία (Βουγιουκλάκης-2024)
(THEOL431) - Σπυρίδων-Ιωάννης Βουγιουκλάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα πληροφορεί τους φοιτητές/τριες για τον ορισμό της Αρχαιολογίας και του μαθήματος της Βιβλικής Αρχαιολογίας, τις μεθόδους χρονολογήσεως, τις πηγές, της Αρχαιολογίας, τους λαούς και πολιτισμούς της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, τη χρονολόγηση του αρχαίου Ισραήλ και τις αρχαιολογικές περιόδους της γης της Παλαιστίνης μέχρο την έλευση του Ιησού. Επιπλέον εξετάζει τον ιερό χώρο στη γη της Παλαιστίνης, την Σκηνή του Μαρτυρίου, το Ναό του Σολομώντα, το Ναό του Ζοροβάβελ, το Ναό του Ηρώδη και τις Συναγωγές ως λατρευτικούς χώρους.
Κατόπιν εστιάζει το ενδιαφέρον του στις κοινωνικές τάξεις και τους θεσμούς του αρχαίου Ισραήλ, την οικογένεια, το ιερατείο, τη δικαιοσύνη. Τέλος οι φοιτητές/τριες μαθαίνουν για τις λατρευτικές πράξεις - θυσίες, καθώς και τις εορτές του αρχαίου Ισραήλ. Το μάθημα αποσκοπεί αφενός μεν στη γνωστική επαφή και κατανόηση από τους φοιτητές/τριες των βασικών αρχών της Αρχαιολογίας ως επιστήμης, των μεθόδων που αυτή χρησιμοποιεί για την κατανόηση και ανασύσταση του ιστορικού παρελθόντος, των αρχαιολογικών φάσεων της γης της Παλαιστίνης και των θεσμών που αναπτύχθηκαν από τις ισραηλιτικές κοινωνίες της Βίβλου.
Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος οι φοιτητές/τριες του B΄ Εξαμήνου αναμένεται να γνωρίζουν:
- Βασικά στοιχεία Αρχαιολογίας.
- Το ιστορικό και αρχαιολογικό πλαίσιο της της Παλαιάς Διαθήκης .
- Την κατανόηση των θεσμών που ανέπτυξε ο βιβλικός Ισραήλ.
- Τη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης που ανακύπτει από τη μαρτυρία της Αρχαιολογίας του βιβλικού Ισραήλ με σκοπό τη κατανοήση ζητημάτων που απασχολούν σε κάθε εποχή τον άνθρωπο.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείτα με παραδόσεις, ερωταποκρίσεις, διαξαγωγή διαλόγου, εισαγωγή θεμάτων προς προβληματισμό και περαιτέρω διερεύνηση, μελέτη των αποτελεσμάτων κάποιων βασικών επιστημονικών ερευνών, όταν απαιτείται, με στόχο την πρακτικοποίηση της θεωρητικής γνώσης. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με 2ώρες γραπτές εξετάσεις.
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
Χρ. Καραγιάννη, Αρχαιολογία και Θεσμολογία του Βιβλικού Ισραήλ, εκδ. Έννοια, Αθήνα 20172
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 1 Απριλίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα