Το μυοκάρδιο , αποτελείται από εξειδικευμένες γραμμωτές μυϊκές ίνες (καρδιακός μυς), οι οποίες του προσδίδουν την ικανότητα συστολής ( εικ. 24 ) .
Το πάχος του μυοκαρδίου ποικίλει στις διάφορες κοιλότητες της καρδιάς, ανάλογα με το έργο που έχει να επιτελέσει η κάθε καρδιακή κοιλότητα.
Ο αριστερός και δεξιός κόλπος κατά τη διάρκεια της καρδιακής διαστολής, διοχετεύουν το αίμα μέσα στις άδειες κοιλίες συναντώντας ελάχιστη αντίσταση και ως εκ τούτου έχουν λεπτό τοίχωμα που αποτελείται από κύτταρα μικρής διαμέτρου, με μικρού μεγέθους πυρήνες. Περιέχουν επίσης, μικρά νευροενδοκρινικά κοκκία, που είναι συνήθως αραιά τοποθετημένα κοντά στον πυρήνα. Τα κοκκία αυτά είναι αφθονότερα στο δεξιό κόλπο και απελευθερώνουν την κολπική νατριοδιουρητική ορμόνη, όταν υπερεκτείνονται οι ίνες των κόλπων.
Η κολπική νατριοδιουρητική ορμόνη αυξάνει την αποβολή ύδατος και ιόντων Na και Κ από τα άπω εσπειραμένα σωληνάρια του νεφρού, ενώ παράλληλα ελαττώνει την πίεση του αίματος, εμπoδίζovτας την έκκριση ρενίνης απ' τους νεφρούς και την έκκριση αλδοστερόνης απ' τα επινεφρίδια. Η δεξιά κοιλία διοχετεύει το αίμα μέσα απ' την πνευμονική βαλβίδα στους πνεύμονες για να καταλήξει στον αριστερό κόλπο. Ως εκ τούτου έχει μετρίου πάχους μυϊκή στιβάδα, που αποτελείται από ίνες με διάμετρο κυμαινόμενη μεταξύ αυτής των μυϊκών κυττάρων του κόλπου και αυτών της αριστερής κοιλίας. Η αριστερή κοιλία, η οποία διοχετεύει αίμα μέσω του αρτηριακού συστήματος υψηλών πιέσεων λειτουργώντας ως αντλία, διαθέτει το παχύτερο μυοκάρδιο με τη μεγαλύτερη διάμετρο μυϊκών ινών, με μεγάλους πυρήνες.
Οι μυϊκές ίνες του μυοκαρδίου σχηματίζουν ένα αλληλοσυνδεδεμένο δίκτυο, το οποίο χωρίζεται από χαλαρό ινοκολλαγονώδη ιστό ( ενδομύϊο ) .
Η εξωτερική επιφάνεια του μυοκαρδίου, αμέσως κάτω απ' το περικάρδιο, είναι λεία. Η εσωτερική του επιφάνειά, κάτω από το ενδοκάρδιο σχηματίζει δοκίδες, που είναι πιο εμφανείς στις κοιλίες. Οι δοκίδες επενδύονται από λείο ενδοκάρδιο, προκειμένου να μην παρεμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος.
Μέσα στις δύο κοιλιακές καρδιακές κοιλότητες δημιουργούνται προσεκβολές του καρδιακού μυός ( θηλοειδείς μύες ), οι οποίες κατευθύνονται προς τις κολποκοιλιακές βαλβίδες. Οι θηλοειδείς μύες αποτελούν το σημείο συνάντησης των τενόντιων χορδών , που συνδέουν τις γλωχίνες των κολποκοιλιακών βαλβίδων με το υποκείμενο τοίχωμα των κοιλιών ( εικ. 28 ).
|