1. Προέλευση.
Εξώδερμα, Mεσόδερμα, Ενδόδερμα
2. Λειτουργίες.
Επικάλυψη(π.χ. δέρμα, στοματική κοιλότητα), Έκκριση ουσιών (π.χ. αδένες), Απορρόφηση (π.χ. έντερο)
3. Διάταξη στο χώρο.
Τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού διατάσσονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο με ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία, συνδεόμενα μεταξύ τους με ειδικές συνάψεις.
4. Βασική μεμβράνη.
Τα επιθηλιακά κύτταρα εδράζονται στη βασική μεμβράνη, η οποία και τα διαχωρίζει από τον υποκείμενο συνδετικό ιστό (χόριο).
5. Αγγείωση – Νεύρωση.
Το επιθήλιο στερείται αγγείων και νεύρων, και υποστηρίζεται από τις σχετικές δομές του υποκειμένου χορίου.
6. Πολικότητα.
Τα επιθηλιακά κύτταρα έχουν μία ελεύθερη ή κορυφαία επιφάνεια και μία βασική, που είναι σε επαφή με τη βασική μεμβράνη.
7. Αναγέννηση.
Τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού συνεχώς ανανεώνονται μέσα από μια σειρά μιτωτικών διαιρέσεων στη βασική στιβάδα, η οποία και για το λόγο αυτόν θεωρείται μητρική. Με τη βαθμιαία αντικατάσταση των κυττάρων επιθηλίου τελικά παρατηρείται απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων μέσα σε μια προγραμματισμένη διαδικασία πολλαπλασιασμού - διαφοροποίησης - κυτταρικού θανάτου (απόπτωσης).
Ο ρυθμός ανανέωσης είναι ποικίλος, από πολύ γρήγορος, όπως είναι στο εντερικό επιθήλιο, το οποίο αντικαθίσταται σχεδόν κάθε εβδομάδα, έως πολύ αργός, όπως συμβαίνει στο ήπαρ και το πάγκρεας.
8. Μεταπλασία.
Διαδικασία κατά την οποία ένας τύπος επιθηλιακού ιστού μετατρέπεται σ' ένα άλλο, π.χ. σε βαρείς καπνιστές το ψευδοπολύστιβο κροσσωτό επιθήλιο των βρόγχων μεταπλάσσεται σε πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο.
|