Γλωσσάρι
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
ανοσολογική αντίδραση : ειδικός μηχανισμός άμυνας που κατευθύνεται εναντίον συγκεκριμένων χημικών ομάδων της επιφάνειας ουσιών που ο οργανισμός αναγνωρίζει σαν ξένες, προκειμένου να τις απενεργοποιήσει ή να τις καταστρέψει.
αντιγόνα : ουσίες που ο οργανισμός αναγνωρίζει σαν ξένες.
Αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα (ΑΠΚ) : φαγοκυτταρώνουν και επεξεργάζονται το αντιγόνο, τμήματα του οποίου παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους, όπου αναγνωρίζονται από τα λεμφοκύτταρα. Περιλαμβάνουν τα δενδριτικά κύτταρα.
αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες) : γλυκοπρωτείνες που παράγονται από τα πλασματοκύτταρα και συνδέονται με το αντιγόνο με σκοπό την τελική απομάκρυνση ή καταστροφή του.
πάνω
Β λεμφοκύτταρα : λεμφοκύτταρα που συμμετέχουν στη χυμική ανοσολογική απάντηση. Μετά από αντιγονική διέγερση μετατρέπονται σε πλασματοκύτταρα πού εκκρίνουν αντισώματα. Ορισμένα εξελίσσονται σε Β κύτταρα μνήμης.
δείκτες CD ( cluster designation ) : πρωτεϊνικοί δείκτες που ταυτοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κύτταρα φυσικοί φονείς (ΝΚ, natural killer ) : ενεργοποιημένα λεμφοκύτταρα με κυτταροτοξική λειτουργία. Εχουν μορφολογία μεγάλων κοκκιωδών λεμφοκυττάρων, βρίσκονται στο αίμα και στο σπλήνα,και καταστρέφουν κύτταρα μολυσμένα απο ιούς ή νεοπλασματικά κύτταρα.
κυτταρική ανοσία : επιτελείται από τα Τ-λεμφοκύτταρα και μακροφάγα, με σκοπό την καταστροφή και αδρανοποίηση των αντιγόνων.
πάνω
Λεμφικός ιστός που συνοδεύει βλεννογόνους ( MALT ) : λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο τοίχωμα του γαστρεντερικού ( GALT ), του αναπνευστικού ( BALT ) και του ουρογεννητικού συστήματος και π ροσφέρει ανοσολογική προστασία.
λεμφοζίδια πρωτογενή : σφαιρικές δομές του φλοιού του λεμφαδένα. Αποτελούνται από άωρα Β κύτταρα και κύτταρα μνήμης.
λεμφοζίδια δευτερογενή : δομές που βρίσκονται στο φλοιό του λεμφαδένα και αποτελούνται από μιά κεντρική αραιοχρωματική περιοχή με ενεργοποιημένα Β κύτταρα, το βλαστικό κέντρο , που περιβάλλεται από πυκνοχρωματική περιοχή από μικρά μη ενεργοποιημένα Β κύτταρα, το μανδύα.
πάνω
Μ κύτταρα : τροποποιημένα επιθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται στο βλεννογόνο που καλύπτει τις πλάκες του Payer στο λεπτό έντερο και φέρουν μικρολάχνες ( microfold , M ).Μεταφέρουν τα αντιγόνα από τον αυλό στα βλαστικά κέντρα.
μυελός του θύμου : κεντρικό τμήμα του παρεγχύματος του θύμου. Είναι αραιοχρωματικός λόγω του αυξημένου αριθμού επιθηλιακών κυττάρων.
πάνω
παραφλοιός : βρίσκεται κάτω από το φλοιό του λεμφαδένα. Είναι η περιοχή των Τ-λεμφοκυττάρων και μικρών αγγείων, ενώ περιλαμβάνει και τα φλεβίδια με υψηλό ενδοθήλιο ( high endothelial venules , HEV ).
πλασματοκύτταρα : διαφοροποιημένα Β λεμφοκύτταρα, εκκρίνουν αντισώματα. Εχουν βασίφιλο κυτταρόπλασμα και πυρήνα με χαρακτηριστική δομή “πλάκας ρολογιού”.
πολφός ερυθρός : τμήμα του παρεγχύματος του σπλήνα, αποτελείται από παρέγχυμα με δικτυωτά στηρικτικά κύτταρα, τις σπληνικές χορδές ή χορδές του Billroth και τα φλεβικά κολποειδή.
πολφός λευκός : τμήμα του παρεγχύματος του σπλήνα, αποτελείται από αρτηρίες περιβαλλόμενες απο αθροίσεις λεμφικού ιστού, τα λεμφικά έλυτρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι κυρίως Τβ κύτταρα, ενώ αναγνωρίζονται και λεμφοζίδια με βλαστικό κέντρο, ζώνη του μανδύα και μεθοριακή ζώνη.
πάνω
σωμάτια Hassall : ομόκεντρα πετάλια εκφυλισμένων επιθηλιακών κυττάρων, με άγνωστη λειτουργία, που χαρακτηρίζουν το μυελό του θύμου.
Τ λεμφοκύτταρα : λεμφοκύτταρα που συμμετέχουν στη κυτταρική ανοσολογική απάντηση. Ωριμάζουν στο θύμο αδένα. Διεγείρονται από αντιγόνα, μέσω σύνδεσής τους με τον υποδοχέα των Τ κυττάρων (Τ CR ), και ή στρατολογούν άλλα κύτταρα, ή επιτίθενται στα νοσούντα κύτταρα.
Y ποδοχέας Τ λεμφοκυττάρων (Τ CR ) : χαρακτηριστικό των Τ-λεμφοκυττάρων, βρίσκεται στην επιφάνειά τους και συμμετέχει στην κυτταρική ανοσια. Αποτελείται από ζεύγος πεπτιδίων,
πάνω
φλεβίδια με υψηλό ενδοθήλιο ( high endothelial venules , HEV ).: είναι μετατριχοειδή φλεβίδια που βρίσκονται στον παραφλοιό του λεμφαδένα. Καλύπτονται από κυβοειδές ενδοθήλιο που φέρει υποδοχείς για τη δίοδο των λεμφοκυττάρων από το αίμα στο λεμφαδένα.
φλοιός του θύμου : το εξωτερικό τμήμα του παρεγχύματος του θύμου. Είναι κυτταροβριθής και υπερχρωματικός, με άφθονα Τ-λεμφοκύτταρα.
φλοιός του λεμφαδένα : . το εξωτερικό τμήμα του λεμφαδενικού παρεγχύματος και περιοχή των Β-λεμφοκυττάρων. Περιλαμβάνει χαρακτηριστικές δομές, τα πρωτογενή και δευτερογενή λεμφοζίδια.
χυμική ανοσία : επιτελείται από τα Β-λεμφοκύτταρα που εκκρίνουν ειδικές πρωτείνες, τα αντισώματα, που συνδέονται με τα αντιγόνα και τα εξουδετερώνουν.
πάνω
|